Archief
Impressie

Impressie

Raad akkoord met 'vernieuwd' centrumplan Den Hoorn

Na 24 jaar discussie zit er eindelijk schot in het centrumplan van Den Hoorn. De gemeenteraad van Midden-Delfland ging dinsdagavond unaniem akkoord met het vernieuwde plan van gemeente, Waaijer/Jumbo en Van Leeuwen/Plus.

Het nieuwe plan komt voort uit een compromisvoorstel van ondernemer Gerard van Leeuwen, die daarmee zijn erfdienstbaarheden wil opgeven. Daarmee komt een eind aan jaren van juridische procedures tussen de gemeente Midden-Delfland en de ondernemer.

In het plan komen naast de nieuwe Jumbo-supermarkt geen 13 grondgebonden woningen, maar twee appartementengebouwen met in totaal 28 appartementen. De al bestaande Plus-supermarkt - die eigendom is van Van Leeuwen - mag worden vergroot. Op de plek van het Groene Kruisgebouw aan de Beatrixstraat komen parkeerplaatsen voor de Plus, met daarbovenop zes studiowoningen voor starters.

Van Leeuwen vraagt nog dit jaar een vergunning aan voor de bouw van het appartementencomplex.

Sociale huursector

De zes studiowoningen komen naar alle waarschijnlijkheid in de sociale huursector. De gemeente is al in gesprek met woningcorporatie Wonen Midden-Delfland of die de studio's na realisatie wil overnemen en wil verhuren, liet wethouder Fred Voskamp weten. De OGP-fractie diende hiervoor ook een motie in, die volgens de wethouder eigenlijk overbodig was, maar toch in stemming werd gebracht. Een meerderheid (CDA, OGP en D66) stemde in met die motie.

De 28 appartementen komen in de middeldure huursector. Het gaat om 'compacte' driekamerappartementen, met een huurprijs die tussen de 1.000 en 1.200 euro zou liggen, zo werd twee weken geleden al duidelijk tijdens een commissiebehandeling van het voorstel.

Participatie en communicatie

Omwonenden lieten eerder al weten zich overvallen te voelen over het nieuwe plan. Er waren in oktober en november wel informatiebijeenkomsten, maar daar was volgens hen weinig inspraak mogelijk. De fracties spraken twee weken geleden al hun teleurstelling uit over deze handelswijze. Wethouder Voskamp gaf dinsdagavond aan graag in gesprek te gaan met Van Leeuwen (als initiatiefnemer) over het beleggen van een nieuwe participatiebijeenkomst.

Een motie om omwonenden actief te benaderen over de publicatie van vergunningen en hen te informeren over de mogelijkheden tot bezwaar en beroep haalde het niet. Alleen indieners OGP en D66 stemden voor. Voskamp daarover: "Het voelt vreemd dat als je een afspraak hebt met drie partijen, je mensen actief gaat melden dat ze nog recht hebben op een rechtsgang. Dat voelt als we iets proberen uit te lokken."