Archief
Impressie

Impressie

Doorbraak in centrum Den Hoorn: gemeente en Van Leeuwen gaan samenwerken

Na jarenlang juridisch gesteggel lijkt er eindelijk een doorbraak te komen in het centrumplan van Den Hoorn. De gemeente en bouwer Waaijer komen met een gezamenlijk plan mét ondernemer Gerard van Leeuwen en Plus vastgoed. De partijen stonden voorheen lijnrecht tegenover elkaar.

Van Leeuwen stuurde medio 2021 al een ultiem compromisvoorstel naar het college van B en W, om daarmee de strijdbijl te begraven. Een groot deel van dat plan staat nu ook in een voorstel dat aan de gemeenteraad is voorgelegd.

De nieuwe Jumbo-supermarkt komt er gewoon, maar de dertien grondgebonden woningen die daarnaast gepland stonden, worden geschrapt. In plaats daarvan komt er een wooncomplex van 28 appartementen. De al bestaande Plus-supermarkt - die eigendom is van Van Leeuwen - mag worden vergroot. Op de plek van het Groene Kruisgebouw aan de Beatrixstraat komen parkeerplaatsen voor de Plus, met daarbovenop zes studiowoningen voor starters.

Van Leeuwen vraagt nog dit jaar een vergunning aan voor de bouw van het appartementencomplex.

Prijsvraag

Van Leeuwen had eind jaren negentig van de vorige eeuw het plan opgevat om de Plus van de huidige locatie aan de Leeuwenberg te verplaatsen naar een terrein tussen het riviertje de Look en de Dijkshoornseweg. Op die plek stond vroeger een meelfabriek, maar Van Leeuwen had in die periode de grond samen met Plus aangekocht.

De gemeente was aanvankelijk bereid mee te werken om iets moois van de locatie te maken. Ze had zelfs (met instemming van Van Leeuwen) omliggende gronden opgekocht om er een groot winkelcentrum te bouwen, maar zag daar onder andere vanwege de kosten later toch vanaf. Van Leeuwen mocht daarom zelf aan de slag, maar kwam er met de gemeente niet uit.

De twee partijen zaten in een patstelling. In 2012 stopte Midden-Delfland alle gesprekken met Van Leeuwen en besloot een prijsvraag uit te schrijven voor de herontwikkeling van de locatie. Die prijsvraag werd een jaar later gewonnen door projectontwikkelaar Waaijer. In het plan staat een Jumbo-supermarkt, aangevuld met woningen. Die keuze leidde destijds tot weerstand bij de winkeliers en een deel van de inwoners, maar werd uiteindelijk toch doorgezet.

Het oorspronkelijke plan plan leverde juridisch gezien wel problemen op, omdat het de erfdienstbaarheden van Van Leeuwen doorkruist. De rechtbank moest zich meermaals over de zaak buigen, maar zonder resultaat. De gemeente Midden-Delfland begon daarom zelfs een onteigeningsprocedure. Maar tot daadwerkelijke onteigening komt het nu toch niet. Sterker: zowel de gemeente als Van Leeuwen zal alle juridische procedures stopzetten.