Archief
Ingezonden foto

Protest in Den Hoorn tegen 'nieuw' centrumplan

Meerdere bewoners in Den Hoorn zijn het niet eens met het vernieuwde plan voor het centrum van hun dorp. Vooral de voorgestelde appartementencomplexen roepen weerstand op.

Eindelijk lijkt er schot te zitten in de komst van het nieuwe centrumplan. Na jarenlang juridisch gesteggel hebben de gemeente Midden-Delfland en de 'dwarsliggende' ondernemer Gerard van Leeuwen samen één plan gepresenteerd. Daarmee willen zij de strijdbijl begraven.

In het nieuwe plan, dat dinsdag voorligt in een commissievergadering, blijft de Jumbo-supermarkt, maar de dertien grondgebonden woningen die daarnaast gepland stonden, worden geschrapt. In plaats daarvan komt er een wooncomplex van 28 appartementen. De al bestaande Plus-supermarkt - die eigendom is van Van Leeuwen - mag worden vergroot. Op de plek van het Groene Kruisgebouw aan de Beatrixstraat komen parkeerplaatsen voor de Plus, met daarbovenop zes studiowoningen voor starters.

Chinese muur

Omwonenden zijn 'verschrikkelijk geschrokken' van de komst van twee 'enorme' appartementencomplexen, laat Rick Nederpelt (bewoner van de Lookwatering) weten. "De huizen aan de Look komen letterlijk in de schaduw te staan. (...) Dit plan leidt tot een Chinese Muur in het dorp, alsof je opeens ergens in Rotterdam loopt in ons mooie Den Hoorn."

Nederpelt en zijn buren hebben de gemeente een brief gestuurd, waarin zij aangeven 'ontegenzeggelijk schade' lijden. "Niet alleen wordt ons woongenot ernstig aangetast, maar lijden wij ook planschade ten gevolge van deze ontwikkeling."

Groene Kruisgebouw

Andere bewoners maken zich zorgen over de ontwikkelingen op de plek van het Groene Kruisgebouw. Zij vinden bijvoorbeeld dat de verkoop van dit gebouw openbaar moet gebeuren, omdat er ook andere geïnteresseerden zijn. Daarnaast verwachten zij dat de appartementen de zon uit de tuin van een van de omliggende woningen wegnemen. Bovendien zou de overdekte parkeerplaats gaan dienen als hangplek voor jongeren.

De inwoners vinden bovendien dat er geen enkele vorm van overleg is geweest, terwijl dat wel wordt gesuggereerd. Een van hen noemt de informatie- en participatieavond begin deze maand een 'vertel-gesprek'.

De gemeenteraad spreekt op 28 november (commissiebehandeling) en 12 december (raadsvergadering) over het plan.