Westlander gooit veel gft in de grijze container
De Westlander gooit nog steeds veel groente- en fruitafval in de grijze- of ondergrondse container voor het restafval. Het gaat om 72 kilo per jaar per inwoner. Daarmee scoort Westland slechter dan vergelijkbare gemeentes in Nederland.
Dit blijkt uit het laatste rapport van de AfvalSpiegel. Deze organisatie doet al sinds 2006 in opdracht van de gemeente onderzoek naar de afvalstromen in het aangeboden restafval. Wethouder Ferwerda heeft de sorteeranalyses 2023 naar de raad gestuurd. Het onderzoek is in de eerste maanden van het jaar gedaan en de cijfers zijn geëxtrapoleerd naar een jaarcijfer. Het blijkt dat er per inwoner gemiddeld 194 kilogram aan restafval wordt ingezameld. Daarvan blijkt 35 procent (69 kilogram) niet gescheiden te kunnen worden aangeleverd door de inwoners. Voor de overige 125 kilo (ofwel 65 procent) geldt dat er in Westland voorzieningen zijn om dat afval gescheiden aan te bieden.
Van die 125 kilo bestaat dus 72 kilo uit gft-afval. Het grootste deel daarvan is gewoon weggegooid voedsel, stellen de onderzoekers Maar ook papier en karton (18 kilo per jaar per inwoner), glas (8 kilo) en textiel (7 kilo) wordt bij het restafval gegooid. Van al het gft-afval wordt door de Westlander overigens maar 46 procent gescheiden aangeleverd. Voor papier en karton is dat 70 procent en van het glas 69 procent. Ook op deze gebieden scoort Westland slechter dan vergelijkbare gemeentes.
PMD (plastic, blikjes en drinkpakken) wordt sinds eind 2022 deels gescheiden ingezameld. Daarom is daarvoor een andere rekensom gemaakt. Volgens cijfers van afvalverwerker HVC wordt via bronscheiding 8 kilogram per inwoner ingezameld en via nascheiding komt 27 kilogram beschikbaar voor hergebruik. Omdat uit de steekproeven door AfvalSpiegel blijkt dat er jaarlijks gezien in het restafval 29 kilo PMD moet zitten, stellen de onderzoekers dat er onder de streep geen PMD meer overblijft.
Artikel gaat verder onder de video.
Trend
De cijfers wijken niet veel van die in eerdere onderzoeken. Volgens wethouder Ferwerda is er over de afgelopen jaren een duidelijke trend te zien, "waarbij zeker de hoeveelheden gft, oud papier en karton, glas en textiel in grote hoeveelheden aanwezig zijn in het restafval. Meer dan de helft van het restafval kan daardoor nog gescheiden worden." Het college zet daarom in op het verbeteren van het afvalsysteem van de gemeente en het stimuleren van de bewoners om de verschillende afvalstromen op de juiste manier aan te bieden.