Archief
WOS

Beiaardier een uitstervend vak? Nee! Opvolging staat klaar

Al jarenlang is Bas de Vroome de trouwe beiaardier in de gemeente Westland. Iedere woensdag speelt hij in een van de kerken met een carillon: Wateringen, De Lier en Naaldwijk.

"Ze vragen wel eens wat mijn beroep is. 'Traplopen', zeg ik dan", grapt De Vroome terwijl hij de Oude Kerk in Naaldwijk beklimt. "Ik sport niet meer zoveel, maar dit beschouw ik wel als de wekelijkse klim." Eenmaal in de top van de kerktoren kan het concert van De Vroome beginnen. Overigens is er de rest van de week ook muziek uit de kerktorens te horen. Alleen is er dan geen beiaardier aan het spelen, maar worden de klokken door de computer aangestuurd. Maar als je goed luistert, hoor je duidelijk het verschil als er een beiaardier achter de toetsen zit.

Tekst gaat verder onder de video.

'Ik zing hard mee, er is toch niemand die me hoort'

De Vroome begon meer dan 25 jaar geleden in de Oude Kerk in Naaldwijk. Toen was dat zijn enige kerk in het Westland en daar speelde hij toen iedere week. "Later is de beiaardier van Wateringen met pensioen gegaan. Door bezuinigingen heeft de gemeente toen gevraagd of ik die kerk erbij wilde doen. Later gebeurde zoiets ook in De Lier. Sindsdien speel ik elke week in een van de drie kerken." Naast beiaardier is hij ook de vaste organist van de Nieuwe Kerk in Delft en geeft hij orgelles aan Codarts in Rotterdam. Maar op woensdagochtend geniet hij van zijn werk in het Westland. "Het is lekker om soms even in je eentje te zitten. Ik zing vaak ook hard mee met de muziek die ik speel in de toren. Er is toch niemand die me dan hoort."

Toekomst

Nederland telt volgens De Vroome zo'n 100 carillons en er zijn ongeveer 80 beiaardiers om die te bespelen. Maar zijn die beiaardiers er in de toekomst ook nog? De Vroome probeert zijn studenten in ieder geval te enthousiasmeren voor het vak. En dat lijkt te werken. "Veel jongeren blijken geïnteresseerd in het leren spelen van het carillon. Dus gaan ze wel eens mee als ik beiaard ga spelen." Een van die studenten is de 19-jarige Casper Struijk, student aan de Nederlandse Beiaardschool, onderdeel van het Utrechts Conservatorium. "Hij gaat het ook heel goed doen als beiaardier", vertelt een trotse De Vroome.

Struijk wist al snel dat hij beiaardier wilde worden. "Ik kende een organist in onze kerk en hij speelde ook beiaard. Toen vroeg ik of ik eens mee mocht. Dat vond ik zo gaaf dat ik het ook wilde doen." Hij timmert inmiddels flink aan de weg en speelt al regelmatig op carillons in het land, zoals in Amersfoort. "Ik hoop op de mooiste plekken terecht te komen. Deze instrumenten in het Westland zijn natuurlijk heel leuk, maar je hebt nog veel mooiere in het land."

Ook voor in de toekomst staat er dus een nieuwe generatie beiaardiers in de startblokken klaar. In het Westland hoeven we ons zeker geen zorgen te maken. De Vroome is niet van plan om op korte termijn te stoppen, dus blijft hij voorlopig onze trouwe beiaardier.

Bas de Vroome WOS