Wegpiraat betuigt spijt na aanrijden van kind, OM eist 8 maanden cel
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft acht maanden cel geëist tegen de 27-jarige motorrijder die in augustus dit jaar een 7-jarig jongetje aanreed op de Westlandseweg in Maassluis. De motorrijder zou zeer roekeloos hebben gereden. Het jongetje liep zwaar letsel op, waaronder een schedelbreuk.
Het is die dinsdagavond 22 augustus van dit jaar een warme zomeravond. De motorrijder spreekt met vrienden af om een stukje te gaan rijden. "Het is een hobby, een soort uitlaatklep na een dag werken", zegt de verdachte daarover in de rechtszaal. Verschillende getuigen zien de motorrijder erg hard rijden en zogeheten 'wheelies' trekken, waarbij het voorwiel van de motor de lucht in gaat. Ook zou de motorrijder auto's zowel links als rechts hebben ingehaald en zeer hard hebben gereden. Uit politieonderzoek bleek zijn snelheid tussen de 91 km/u en 131 km/u te liggen. De motorrijder geeft toe die snelheid te hebben gereden.
Ook scheurt de verdachte langs een politiecontrole die op dat moment bezig is langs de Westlandseweg. Daar zag een agent de motorrijder een wheelie trekken. "Ik gaf gas nadat ik moest afremmen en toen bleek ik in de eerste versnelling te staan, hierdoor schoot mijn voorwiel omhoog. Het was dus een soort ongeluk, maar ik had geen intentie om een wheelie te doen. Ik kan dat niet eens, daarnaast zit er iets technisch op mijn motor die er ook voor zorgt dat een wheelie trekken niet mogelijk is", zegt de motorrijder.
De aanrijding gebeurde toen de verdachte nog in zijn proeftijd zat voor een celstraf vanwege de handel in drugs. De man heeft een uitgebreid verleden met politie en justitie. Hij kwam al op zijn 16-de in aanraking met justitie. In 2020 werd hij ook veroordeeld nadat hij opzettelijk op een fietser was ingereden bij een ruzie. Daarnaast reed hij in januari 2022 onder invloed van drugs achter het stuur, waar hij een geldboete voor heeft gekregen.
Ik heb zoveel spijt dat ik zo stom ben geweest.
Motorrijder over de aanrijding
Aanrijding
De agent die bij de verkeerscontrole de motorrijder voorbij ziet scheuren, geeft dat direct door aan zijn collega's. Enkele minuten daarna gaat het een rotonde verderop vreselijk mis. De motorrijder komt volgens onderzoek met een snelheid van 91 km/u op de rotonde afgereden. "Ik zag het jongetje op de fiets over het hoofd. Ik probeerde gelijk te remmen, maar het was al te laat." Het 7-jarige slachtoffertje komt na de aanrijding tien meter verder bij de berm terecht en raakt ernstig gewond. Er moest voor hem onder meer een traumahelikopter naar het ongeval komen.
De motorrijder keerde verderop terug naar het slachtoffer om te helpen. "Ik wilde iets doen, maar ik kon niets doen. Ik heb zoveel spijt, ik heb direct tegen die ouders mijn spijt betuigt, maar daar hebben ze op dat moment natuurlijk helemaal niets aan." De verdachte wil graag met de jongen en zijn ouders in gesprek, maar daar is vanuit de familie van het slachtoffer (nog) geen behoefte aan.
We hebben echt geluk dat hij zo goed hersteld is.
Officier van justitie
Letsel
Het jongetje werd met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. Daar bleek hij onder meer gebroken ribben, een schedelbreuk, gekneusde long en ander letsel te hebben. De volgende dag mocht hij weer naar huis en binnen zeven weken was hij volledig hersteld. "We hebben echt geluk dat hij zo goed hersteld is. Ik heb zaken gezien met slachtoffers die dit niet overleven", zegt de officier van justitie daarover. "Wel kon hij een week niet naar school en twee maanden niet voetballen. Ook is hij nu angstig om weer op de fiets te stappen."
Om een beslissing te nemen over de straf, moet er bepaald worden of het hier om zwaar lichamelijk letsel ging. Volgens de officier van justitie is het wel duidelijk dat dit zwaar lichamelijk letsel is. Daar is de advocaat van de verdachte het niet mee eens. "Dit is zeker geen zwaar lichamelijk letsel. Hij is hersteld zonder dat er medisch is ingegrepen. Hij is in korte tijd hersteld en hij heeft nu geen klachten meer."
Strafeis
Het OM eist een straf van acht maanden cel, met aftrek van de tijd die de motorrijder al vast heeft gezeten na het ongeval. Van de celstraf is twee maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Als het aan het OM ligt, krijgt de verdachte zijn motor niet meer terug en mag hij drie jaar lang niet meer rijden.
Zijn advocaat reageert daarop dat het een forse strafeis is. Hij vraagt de rechtbank een celstraf op te leggen die gelijk is aan de tijd dat de verdachte nu vast heeft gezeten, zodat hij na de uitspraak op vrije voeten kan komen. Het CBR heeft besloten dat de verdachte zijn rijbewijs helemaal opnieuw moet halen, zegt de advocaat. De rechtbank doet op 13 december uitspraak in deze zaak.