Archief
Siem Mostert

Siem Mostert

Voorlopig geen oplossing overlast rioolwater Hoekse Volkstuinvereniging

Ondanks tal van alarmerende meldingen over de riooloverstort bij Volkstuinvereniging Noort Bonnen in Hoek van Holland, zal er de komende zeven jaar niets gedaan worden aan de wateroverlast. Wat is eigenlijk het probleem?

Al jaren hebben de volkstuinders aan de Tasmanweg bij een heftige regenbui last van rioolwater dat via een nabijgelegen riooloverstort het volkstuincomplex instroomt. Het water is smerig en de gevolgen van de wateroverlast zijn aanzienlijk. Het bestuur van de volkstuinvereniging heeft regelmatig een beroep gedaan op de gemeente en het Hoogheemraadschap om dit probleem op te lossen.

Henk Nieuwenhuizen (voorzitter Noort Bonnen): "De riooloverstort heeft als functie om het water dat het riool niet aankan, te lozen in de sloot. Het gevolg is vervuild water dat onze volkstuinders niet kunnen gebruiken. Ook vervuilt het grondwater steeds meer, omdat er chemicaliën en medicijnen in het rioolwater zitten. De meeste viezigheid die je ziet, drijft in het water, en stroomt ook onze volkstuin in." Volgens Nieuwenhuizen wordt dit onder meer veroorzaakt door een verkeerd geplaatste damwand. "Zowel de gemeente als Delfland wil echter niet toegeven dat deze verkeerd geplaatst is."

Bekijk hieronder het hele interview met Nieuwenhuizen

Volgens Kees Koudstaal (Stadsbeheer Rotterdam) is de riooloverstort noodzakelijk om te voorkomen dat rioolwater bij ernstige regen de huizen in de wijk rond de Noort Bonnen binnenkomt. "De riooloverstort is al eerder verhoogd, maar kan de wateroverlast voor de Noort Bonnen niet verhelpen. Het is een kwestie van prioriteit en veiligheid. Gelukkig gebeurt dit niet vaak en als het gebeurt meestal in een periode dat veel volkstuinders niet meer in de tuin zijn."

Het Hoogheemraadschap geeft aan dat het rioolstelsel in die wijk een zogenaamd gemengd riool is. Dat betekent dat regen en afvalwater door dezelfde buis naar de waterzuivering gaan. "Als het droog is of niet heel hard regent, gaat al het water naar de zuivering. Maar bij stortbuien kan de riolering het niet aan en stroomt het water via de overstort naar de sloot. Dit is regenwater gemengd met afvalwater. Het gebeurt dus inderdaad wel eens dat er wc-papier meekomt, wat natuurlijk ongewenst is. Na een overstort haalt de gemeente eventueel vuil uit het water. Het aantal overstorten per jaar is overigens al aanzienlijk verminderd na de aanpassingen in het stelsel door Rotterdam."

Waterkwaliteit

De slechte waterkwaliteit in de sloten rondom het volkstuinencomplex is zeker een aandachtspunt van het Hoogheemraadschap van Delfland. "Ongeveer drie jaar geleden heeft Delfland, in samenspraak met de gemeente, een WaterQi in de watergang geplaatst. Het effect van de WaterQi wordt groter als het zuurstofrijke water gecirculeerd kan worden rondom de volkstuinen. Circuleren van water met hetzelfde waterpeil kan alleen als je ergens een dam in het water hebt." De waterdamwand in de sloot kan volgens de gemeente nog niet verplaatst worden. De damwand is gekoppeld aan de WaterQi en zorgt voor circulatie om de waterkwaliteit te verbeteren. "En dat gebeurt ook. Dat heeft de visstand onder meer bewezen", aldus de gemeente.

Siem Mostert

Proef

In eerste instantie zou de WaterQi een proef zijn. Na de proefperiode zou de damwand verwijderd worden. Het is volgens het Hoogheemraadschap denkbaar dat in de toekomst de functie van de WaterQi en de damwand komt te vervallen door vernieuwingen in het rioolstelsel. "Denk aan de aanleg van een gescheiden stelsel, wat betekent dat er twee buizen komen: eentje voor het regenwater dat naar de sloot wordt geleid en eentje voor het afvalwater dat naar de zuivering wordt geleid. Er komt dan geen afvalwater meer in de sloot. Als hiervan sprake is, dan worden de WaterQi en het keerschot weggehaald. Vanwege het succes om de waterkwaliteit te verbeteren heeft het hoogheemraadschap de WaterQi aangekocht en die blijft voorlopig nog zeven jaar staan. Dus helaas moeten de volkstuinders van tijd tot tijd rekening houden met wateroverlast."

Siem Mostert

Strijdbaar

Nieuwenhuizen is verbaasd over de reactie van het Hoogheemraadschap en de gemeente. "Het is toch te gek dat er water met zo'n slechte kwaliteit ons volkstuincomplex instroomt. Er is ons ook al vaak beloofd dat de damwand verplaatst zou worden. Dat lost veel problemen op. Maar we hebben de afgelopen jaren steeds wisselende contactpersonen bij de gemeente, die toezegging doen en vervolgens van functie veranderen. We blijven aandringen op het oplossen van de problemen. Wij zijn geen loosplaats van overtollig rioolwater. Onze leden betalen net als andere 'Rotterdammerse volkstuinders' de volle mep aan huur."