Archief
De Lier zonder Bier

De Lier zonder Bier

Zorgen om alcohol drinkende jongeren, kinderarts prijst 'De Lier zonder Bier'

Steeds meer jongeren drinken op jongere leeftijd alcohol, dat blijkt uit onderzoek. Een kinderarts waarschuwt voor de gevaren van alcoholgebruik en prijst het evenement De Lier zonder Bier. "Het is een fantastisch initiatief", zegt kinderarts Nico van der Lely in WOS-talkshow Aan Tafel.

Steeds meer jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar drinken alcohol, kinderarts Van der Lely strijdt daar al jaren tegen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat 16 procent van de jongeren van 12 tot 16 jaar alcohol drinkt. Een jaar geleden was dat nog ongeveer 11 procent. In Nederland zijn er vier gebieden waar alcoholgebruik onder jongeren het hoogst is, daar is Westland er één van. Het naar je zin hebben bij een feest kan ook zonder alcohol, vindt Cheyenne Hoogerbrugge uit De Lier, die organisator is van 'De Lier zonder Bier'. Op 23 december staat alweer de derde editie van het evenement op het programma. De Lierse is trainster van meidenteams bij voetbalvereniging Lyra. Het idee van De Lier zonder Bier is daar ontstaan in de voetbalkantine, toen er gedacht werd om een feest voor kinderen te organiseren. De eerste editie was direct populair. "Bij de eerste editie waren er al bijna 300 kinderen", vertelt Hoogerbrugge. Het evenement is alcoholvrij en voor kinderen tussen de 13 en 16 jaar oud. "We willen ook een beetje de oudere leeftijdsgroep aanspreken, omdat het daar verleidelijk is om toch even een drankje te nemen". Inmiddels zijn er in Westland soortgelijke feesten voor jongeren zonder alcohol, zoals Canteen en Go Glow.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Cheyenne Hoogerbrugge in talkshow Aan Tafel. WOS

Alcoholvergiftiging

Kinderarts Nico van der Lely noemt 'De Lier zonder Bier' een fantastisch initiatief. Alcoholproblematiek is er ook onder jongeren in Westland, merkt Van der Lely. Volgens hem wordt het in het ziekenhuis tijdens feestweken drukker met jongeren met een alcoholvergiftiging. Vorig jaar werden ongeveer 40 jongeren uit Westland opgenomen met een alcoholvergiftiging. Ondanks de forse aantallen gaat het volgens Van der Lely steeds beter. "We nemen geen 11- of 12-jarigen met een alcoholvergiftiging meer op. De gemiddelde leeftijd van jongeren met een alcoholvergiftiging in het ziekenhuis is nu ongeveer 16,5 jaar. Dat is natuurlijk nog steeds te jong, maar daar ben je als dokter blij mee omdat je dan verder ben in je hersenontwikkeling."

Volgens Van der Lely komt het ook door de wetgeving van de minimale leeftijd op het drinken van alcohol die naar 18 jaar is gegaan. "Nu kunnen ouders tegen hun kinderen zeggen: het mag niet alleen van mij niet, maar het mag van de wetgeving niet." Waar jongens door alcoholgebruik vaker agressief worden, worden meiden juist depressief, zegt Van der Lely. "Wat wij daarin merken is dat jongens elkaar het ziekenhuis in slaan en meiden sneller voor de trein staan." Er gaan in Nederland gemiddeld acht kinderen per jaar dood na een alcoholvergiftiging.

Van der Lely heeft vroeger vier jaar op de intensive care voor kinderen gewerkt, toen zag hij vrijwel geen kinderen in coma na een alcoholvergiftiging. Dat is nu wel toegenomen. Ook op langere termijn kan alcoholgebruik gevolgen hebben, zo neemt de kans op borstkanker fors toe. "Als je onder de leeftijd van 16 jaar start met alcoholgebruik, dan heb je vier tot zes meer kans op meer alcoholmisbruik later in het leven". Volgens de kinderarts is het op latere leeftijd niets mis met het drinken van een biertje, maar gaat het vaak mis als jongeren gecombineerde dranken drinken.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kinderarts Nico van der Lely in talkshow Aan Tafel. WOS

De Lier zonder Bier

In de jaren als kinderarts heeft Van der Lely veel schrijnende gevallen meegemaakt die aan alcoholgebruik te verwijten zijn. "Mensen die bijna verdronken zijn of een meisje die wakker wordt naast een vent die zij niet kent met de slip op haar enkels."

De kinderarts spreekt erg positief over De Lier zonder Bier. Ook al is het soms een uitdaging om alcohol buiten de deur te houden. Daar zijn bij het evenement beveiligers en vrijwilligers voor aanwezig. "Maar over het algemeen gaat het heel goed, het is maar één keer voorgekomen dat ik op de wc twee flesjes Flugel (alcohol, red.) heb aangetroffen", zegt Hoogerbrugge.

Het hele gesprek met kinderarts Nico van der Lely en Cheyenne Hoogerbrugge zie je vrijdagavond vanaf 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.