Archief

Financiële druk op topsporter: 'Makkelijker als je nog bij je ouders woont'

"Misschien moet ik af en toe wat meer aan mezelf denken en een lul zijn", zegt Maik Kuivenhoven. De darter uit Naaldwijk staat voor een spannende week. Vrijdag wacht de Players Championship Finals, maandag gaat hij voor zijn laatste kans om een WK-ticket te bemachtigen.

Kuivenhoven vertelt bij mediapartner Omroep West over omgaan met druk en het belang van winnen in een sport waarin prijzengeld cruciaal is. De 35-jarige Naaldwijker speelt vrijdag tegen de Pool Krzysztof Ratajski in de eerste ronde van de Player Championship Finals, een van de grotere toernooien van het dartsjaar. De 64 best presterende spelers van de voorbije Player Championship-toernooien, vloerwedstrijden zonder publiek, van 2023 nemen het tegen elkaar op in het Engelse Minehead. Op die ranking werd Kuivenhoven 51ste, daardoor verzekerde hij zich van deelname aan de Player Championship Finals.

Pittige wedstrijd

"Dit is voor mij een heel belangrijk toernooi, want er is een boel prijzengeld te pakken voor de ranking", zegt Kuivenhoven, de huidige nummer 100 van de Order of Merit (de wereldranglijst gebaseerd op gewonnen prijzengeld over de afgelopen twee jaar). "Ik denk dat ik tegen iedereen een kans maak, dus ook tegen Ratajski. Het is een degelijke speler die weinig fouten maakt. Het wordt een pittige wedstrijd, maar ik kijk er naar uit. Als ik vrijdag win, is het een goed begin."

Verdeling prijzengeld Player Championship Finals:

  • Eerste ronde: 3500 euro
  • Tweede ronde: 7500 euro
  • Achtste finale: 11.500 euro
  • Kwartfinale: 23.000 euro
  • Halve finale: 34.500 euro
  • Finale: 69.000 euro
  • Winnaar: 138.000 euro

Strijden voor vier laatste WK-tickets

Na Minehead gaat de blik voor Kuivenhoven immers op het allerlaatste kwalificatietoernooi voor het WK. Met 63 andere darters strijdt hij voor de laatste vier tickets voor het WK, het meest lucratieve en toonaangevende evenement op de PDC-kalender. "Het is jammer dat het vorige week bij een kwalificatietoernooi in Duitsland niet is gelukt (toen was de kwartfinale zijn eindstation, red.). Het wordt lastig, maar ik moet mijn pijlen laten spreken, mijn hoofd koel houden en nuchter blijven."

Moeizaam jaar

De tweevoudig WK-deelnemer (2021 en 2022) zegt terug te kijken op een moeizaam jaar waarin een schouderblessure hem lang parten speelde. "In de afgelopen maanden gaat het beter. De Q-school (waar darters hun PDC Tour Card kunnen winnen, die recht geeft op het spelen van grote, betaalde toernooien, red.) ging het vanaf het begin al heel goed. Ik stond een tijdje eerste op de ranking en behaalde overduidelijk mijn Tour Card."
"Maar tot aan de zomer had ik vervolgens wat last van blessures en kon ik niet het spel spelen dat ik in januari speelde. De last van mijn schouder had denk ik te maken met overbelasting. Met wat rust en oefeningen is het overgegaan. Maar je dart toch door, want door het schema kan je niet echt je rust pakken", vervolgt Kuivenhoven, die naast het darten 38 uur per week werkzaam is als teamleider bij een machinefabrikant in De Lier.

Fulltime werken en darten

"De blessures waren jammer, want na de zomer ben ik pas mijn niveau weer gaan gooien. Toen ging het eigenlijk pas lopen. Het tweede half jaar was een stuk beter." De drukke combinatie tussen fulltime werken en darten ervaart Kuivenhoven als lastig. "Wat kan wel en wat kan niet? Je ziet dat mijn resultaten eronder leiden, maar je moet je prijzengeld pakken om in de top-64 van de wereld te komen."

Pieter Verbeek/Toto Dart Kings

'Darten is nou eenmaal een mentaal spelletje'

"Als ik meer zou kunnen trainen, zou ik denk ik wel een betere darter zijn. Door de drukke combinatie tussen darts, werken en mijn gezin is het nog niet gelopen zoals ik het had gehoopt. Als je thuis woont, 20 jaar bent en geen vaste lasten hebt, is het net allemaal wat makkelijker", zegt Kuivenhoven, die in de afgelopen twee jaar ruim 25.000 euro bij elkaar gooide.
Het is niet alleen kommer en kwel, de Zuid-Hollander ziet genoeg positieve aanknopingspunten. "Op het podium ben ik zekerder geworden. Eerder had ik wel last van zenuwen. Darten voor een groot publiek is uiteraard anders dan op de vloer, maar ik vind het steeds leuker. Ik heb bij een mental coach gelopen om beter met de druk om te kunnen gaan en meer vertrouwen te krijgen. Darten is nou eenmaal een mentaal spelletje."
Met de 's-Gravenzandse darter Dirk van Duijvenbode reist Kuivenhoven samen naar toernooien. "Ik zie Dirk wel vaker, want met hem zit ik ook in het team bij de lokale competitie. Hij is wel een stukje verder in het darten dan ik, maar hij heeft ook meer de tijd om zich te verbeteren", doelt hij op de tijd die 'Aubergenius' krijgt om ook op zijn werk te trainen. "Dat heeft hij goed voor elkaar. Ik sta in De Lier alleen heel soms in de pauzes te gooien."

'Wat meer een lul zijn'

De kwaliteiten van Van Duijvenbode, de mondiale nummer 10, staan volgens Kuivenhoven buiten kijf. "Hij maakt stappen en heeft de ervaring", vervolgt de Naaldwijker over zijn vier jaar jongere landgenoot. "Zijn wil om te winnen is heel groot, bijna tegen het extreme aan. Dat zijn dingen die ik meer kan leren en dat probeer ik steeds meer. Misschien moet ik in een individuele sport als darts af en toe wat meer aan mezelf denken en een lul zijn", sluit de rustige Kuivenhoven af.