Kennisproject moet energiebalans in Broekpolder bevorderen
Met een project voor een snelle overgang naar duurzame energie willen gebiedscoöperatie Broekpolder2040, Glastuinbouw Nederland en Greenports Nederland het tuinbouwgebied een flinke duw geven om slimme duurzaamheidsplannen te maken.
"Wij zijn een vereniging van grondeigenaren in de Broekpolder. We hebben er allemaal belang bij dat deze polder altijd een goede bestemming behoudt", legt Erik Persoon (voorzitter Coöperatie Broekpolder2040) aan de WOS uit. "Als coöperatie hebben we de droom dat de polder in 2040 fossielvrij zal zijn. Dit is ook een veelgehoorde wens van de bewoners in de polder; zij willen allemaal graag van het gas af. Maar daar is nog wel wat voor nodig."
Complexe zaak
Het ontwikkelen van een gebied met bedrijven en bewoners is volgens Persoon een complexe aangelegenheid. "In Nederland hebben we bij het ontwikkelen van beleid een probleem, namelijk dat we heel veel loketten hebben. Niet alleen bij de gemeente, maar ook bij de provincie en de waterschappen. Voor burgers en bedrijven zijn dat bij elkaar heel veel loketten. En vooral als je nadenkt over veranderingen in het gebied wordt het echt complex. Dat is waarom zaken vaak vastlopen. Wij denken dat een coöperatie een belangrijke tussenvorm kan zijn, waardoor wij het voor onze achterban makkelijker en het voor de overheden helderder kunnen maken."
Het samenwerkingsverband heeft eind deze zomer een Europese subsidie gekregen om te onderzoeken hoe het energiegebruik in het gebied verbeterd kan worden. Hierbij wordt bekeken hoe de glastuinbouwbedrijven verbonden kunnen worden met de huizen eromheen. Persoon: "Wij hebben subsidie gekregen om in het gebied samen met ondernemers en bewoners de individuele energietransitieplannen te ondersteunen en bij elkaar te brengen met hulp van deskundigen zoals het Kas als Energiebron."
Kansrijk
Het project met de naam 'Broekpolder 2040 Naar een aanpak voor vitale en energieneutrale glastuinbouwgebieden' is niet toevallig ontstaan. Robert Solleveld van Greenports Nederland en het programma Kas als Energiebron legt uit waarom het juist in de Broekpolder plaatsvindt. "De reden dat we dit in de Broekpolder doen, is dat alles op dat moment samenkwam. De Broekpolder was goed georganiseerd, het plan lag er, de mensen waren er en de subsidie was er. Wij doen mee om een blauwdruk te creëren. Gebiedsontwikkeling is voor Glastuinbouw Nederland ook een belangrijk item. We zitten aan diverse tafels zoals Greenports en banken. Via de regionale energiestrategieën hebben wij straks een blauwdruk die we uit kunnen rollen."
Agenda
Het project is eind deze zomer gestart. Solleveld: "We stellen nu een cursuskalender op en ontwikkelen de cursussen die we gaan geven. Daarvoor hebben we vanuit het programma Kas als Energiebron al een redelijke basis liggen, want het is niet nieuw wat we hier doen. De eerste contacten met enthousiaste ondernemers zijn gelegd en daar willen we graag mee aan de slag gaan. Tegelijkertijd vragen we stakeholders om met ons mee te denken over de visies, zodat we scenario's breder kunnen wegzetten en draagvlak kunnen creëren."
Het doel van het project is een goede energiebalans in de polder te bevorderen. Door de energiebehoefte van alle ondernemers te combineren, valt er nog veel te besparen en te verduurzamen.
Persoon is behalve als voorzitter ook als ondernemer enthousiast over het project. "Wij denken dat als je ons de regie geeft op poldergebied in plaats van individueel, dat wij veel meer kunnen optimaliseren in de energiebehoefte."