Archief
Janneke Middendorp

Janneke Middendorp

Nat, natter, natst: 'Alle zeilen bijzetten om dit te beheersen'

Het Hoogheemraadschap van Delfland kan geen droge voeten meer garanderen nu we door klimaatverandering vaker te maken hebben met extreem veel regen en we de Randstad langzaam vol bouwen.

In oktober is extreem veel regen gevallen en november is nat begonnen. "Het was de natste oktober sinds 1906", vertelt hoogheemraad Manita Koop. "We moesten alle zeilen bijzetten om dit te beheersen.

De bestuurder van het waterschap van Delfland, dat de regio's Den Haag, Zoetermeer, Delft en Westland vertegenwoordigt, benadrukt dat extremen normaal zullen worden. "Het weer wordt door de klimaatverandering steeds heftiger. Daar moeten we echt rekening mee houden."

Meer ruimte nodig voor water

Het waterschap heeft meer ruimte nodig om water af te voeren of op te slaan. "Je kan niet meer alles vol zetten met huizen en voorzieningen in dit gebied", zegt Koop. "De rek is er nagenoeg uit. We blijven zoeken naar ruimte, maar we kunnen het niet alleen."

Ook Hoogheemraadschap Rijnland (regio's Alphen aan den Rijn, Leiden, Gouda, Bollenstreek) hamert op voldoende ruimte voor water. "Bestaande bebouwing in steden, het platteland en natuurgebieden moeten klimaatbestendig worden ingericht."

Artikel gaat verder onder de video.

De waterschappen vragen gemeenten en provincies mee te denken over klimaatbestendige bouw. Een voorbeeld daarvan is de Oude Polder in Pijnacker, vertelt Koop. "Daar is een prachtige nieuwbouwwijk gebouwd met een watersysteem waardoor overtollig water kan worden afgevoerd. De Oude Polder is een recreatiegebied met speeltoestellen, maar ook waterberging. De afgelopen dagen is het gebied voor het eerst onder water gezet om ruimte te maken in grote vaarten. Daardoor hebben bewoners geen wateroverlast gehad."

Vorige week zijn tijdens extreme regenval noodpompen geplaatst op verschillende plekken in Westland en Midden-Delfland. Om ruimte te maken voor al het overtollige water zijn drie waterbergingen ingezet: de Wollebrand, de Woudse Polder en de Oude Polder in Pijnacker-Nootdorp. Het was de eerste keer sinds de ingebruikname van de Oude Polder in 2018 dat er zoveel regen viel dat het gebied als berging dienst moest doen.

Ook bewoners moeten aan de bak. "Tegels eruit, planten erin. We moeten de sponswerking van de bodem stimuleren. Als je alles vol zet, kan het water de grond niet in en zoekt het zijn weg naar je huis."

Niks doen is geen optie, benadrukt Koop. "Dan zitten we straks met de gebakken peren: wateroverlast, tunnels die onder staan, huizen die onderlopen, dat moet je zien te voorkomen."

Categorieen:
Nieuws Algemeen