Archief
Politie Westland

Politie Westland

Wijkagent Kieviet: 'Geen doekjes om winden; dingen zijn zoals ze zijn'

Niet iedereen kent de wijkagent, en de wijkagent kent niet iedereen. Jeffrey Kieviet is de eerste in een serie online verhalen om kennis te maken met (het werk van) de wijkagent.

's-Gravenzande is met bijna 25.000 inwoners de grootste kern van de gemeente Westland. Een van de twee wijkagenten is Jeffrey Kieviet. "Ik wist vanaf mijn zesde dat ik bij de politie wilde. Waarschijnlijk ben ik aangestoken door mijn vader, die werkte bij de vrijwillige brandweer. Na de middelbare school heb ik gesolliciteerd bij de politie en ben op mijn 18de gestart met de opleiding. Na je opleiding tot agent ga je automatisch naar de noodhulp (112-meldingen). Daarna kun je je specialiseren. Ik heb in Ypenburg stage gelopen als wijkagent. Dat heb ik twee jaar gedaan. Nu werk ik zes maanden in 's-Gravenzande, daarvoor was ik tweeënhalf jaar wijkagent in Monster."

Je moet wel meewerken aan het oplossen van je probleem.

Jeffrey Kieviet

Durven vragen

Jeffreys dag begint met het lezen van alle meldingen die zijn binnengekomen. "De meeste meldingen gaan over burenconflicten, psychische gezondheid en verdachte situaties over bijvoorbeeld drugshandel. Niet alleen in 's-Gravenzande maar ook toen ik wijkagent was in Monster en Ypenburg. Er komen vaak gevoelige onderwerpen aan bod. Daarom moet je ook over bijvoorbeeld huiselijk geweld durven te vragen. Dat is niet altijd comfortabel. Niet voor mij maar ook niet voor een ander. Wat ik vooral belangrijk vind is dat mensen willen meewerken aan het oplossen van een probleem. Ik kan bemiddelen en doorverwijzen naar een partner van ons, maar je moet wel zelf meewerken aan het oplossen van je probleem."

Waar ik niet blij van word is de hoeveelheid administratie.

Jeffrey Kieviet

Geen pleisters plakken

Jeffreys koos voor de functie van wijkagent omdat hij meer verdieping in zijn werk zocht dan noodhulpagent. "Als wijkagent werk je vooral oplossingsgericht. Niet een pleister plakken en klaar, maar het liefst structureel oplossen. Mensen met je hulp verder helpen. Maar ook het opbouwen en onderhouden van het netwerk dat je nodig hebt als wijkagent. De functie van wijkagent zit als een jas; ik zou niet graag iets anders willen doen. Ik kan goed luisteren en ben eerlijk en realistisch. Als ik ergens niks mee kan, zeg ik dat ook eerlijk. Ik wind er geen doekjes om; dingen zijn zoals ze zijn." Doordat Kieviet veel kennis van de wijk heeft, en weet wat er speelt, kan hij stukjes bij elkaar leggen om de puzzel op te lossen. "Dat vind ik denk ik het mooiste van mijn werk. Daar krijg ik de meeste voldoening van. Samenwerken met de partners in de wijk om een probleem op te lossen. Daar word ik blij van. Waar ik niet blij van word is de hoeveelheid administratie. Maar dat zal denk ik elke politieagent zeggen," glimlacht Jeffrey.

WOS

Vuurwerkoverlast

Ook al is het geen typisch 's-Gravenzands probleem, het komt er wel meer dan gemiddeld voor: vuurwerkoverlast. "De laatste jaren zien we dat er steeds vroeger in het jaar overlast is door het afsteken van vuurwerk. Het begint al in september! Vuurwerk is in onze buurlanden ook het hele jaar verkrijgbaar. Vuurwerk veroorzaakt echt veel overlast aan mens en dier. In dit geval gaan wij ook in burger de wijk in om zelf te zien en horen wat waar gebeurt. Ook de pumptrackbaan heeft behoorlijk wat aandacht gevraagd. Zeker voordat deze openging. We kijken steeds gezamenlijk hoe we zo'n probleem kunnen aanpakken en welke instantie ons kan helpen. Niet alle problemen zijn aan de politie om op te lossen."

We doen ons uiterste best, maar verwacht geen wonderen.

Jeffrey Kieviet

Van klein naar groot

Sommige incidenten beginnen heel klein en groeien uit tot iets heel omvangrijks. Zo kreeg ik een melding over jeugdoverlast. Niet bijzonder. Ik ben in dit geval persoonlijk langs geweest om het verhaal aan te horen. Elke avond had de bewoner tot laat overlast van rondhangende jeugd. Er reden veel scooters af en aan, en er was steeds kortstondig contact tussen de jongeren. Dan krijg je direct een beeld waar het eventueel over zou gaan, bijvoorbeeld handelen in drugs. Ik heb de bewoner gevraagd om te blijven opletten en te blijven melden en eventueel kenmerken van de jongeren en kentekens te noteren. Uiteindelijk hebben we alles bij elkaar opgeteld en stuitten we op een groep die misdrijven pleegde. Bij die groepsleden zijn wij ook woningen ingegaan waar we drugs en wapens hebben gevonden. We hebben uiteindelijk jongeren aangehouden die veroordeeld zijn en gevangenisstraffen hebben gekregen."

De rust is volgens Jeffrey terug in de wijk. "Niet alleen bij de bewoner, ook bij wijkgenoten die last hadden van de groep jongeren. Daarnaast zijn er drugs en wapens van straat gehaald. Het is niet zozeer dat ze in de gevangenis zijn beland, maar ze zijn even van de straat en kunnen geen (jonge) kinderen beïnvloeden. Het is een spanningsveld tussen mijn rol als wijkagent en opsporingsambtenaar." Het onderzoek naar de drugshandel was een proces van een jaar. "Het lijkt soms stil, maar achter de schermen gebeurt er van alles. We ons uiterste best, maar verwacht geen wonderen. We hebben helaas geen 25 wijkagenten in 's-Gravenzande," sluit Jeffrey schertsend af.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland