Archief
Phoenix Wateringen

Phoenix Wateringen

100 jaar De Phoenix: 'We wilden geen hoempapaband meer zijn'

De Wateringse muziekvereniging De Phoenix viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Daarom geeft zij zaterdag in de Rijswijkse schouwburg een show waarin wordt teruggeblikt op de afgelopen 100 jaar en ook vooruit wordt gekeken naar 2123.

Vicevoorzitter en leerlingcoördinator Michel Overtoom kijkt al vol enthousiasme uit naar de show van zaterdag: "Het wordt één groot feest, en met wie kan je beter een feestje bouwen dan met Nurlaila Karim?"

Samen met deze zangeres en enkele acteurs gaat De Phoenix zaterdag een show neerzetten die vooral kijkt naar de toekomst van de organisatie en de muziek. Al wil hij nog niet te veel verklappen, vertelt Overtoom al wel vertellen dat ze tijdens de show in ieder geval iets met AI (kunstmatige intelligentie, red) gaan doen. Volgens hem zal AI in de toekomst veel invloed hebben en daarom vindt hij het belangrijk om de mensen hierover te informeren: "We moeten werken mét AI, niet vóór AI."

Hoogte- en dieptepunten

In de afgelopen honderd jaar heeft de vereniging veel hoogte- en dieptepunten beleefd. Een recent hoogtepunt was de oprichting van Phoenix Unlimited. In 2022 werd deze slagwerkgroep voor mensen met een beperking opgericht. Deze past volgens Overtoom heel goed in het verenigingsmotto 'Muziek maak je samen'. Andere hoogtepunten waren de verschillende speciale shows. Deze gaven volgens de vicevoorzitter meer karakter aan de vereniging: "We wilden geen hoempapaband meer zijn, maar meer dan dat". Zelf is hij bijvoorbeeld heel trots op de show over Rosa Parks. Dit was een show over de zwarte muziekgeschiedenis, waarin het verhaal van begin tot eind werd verteld. "Het begon met stukken uit het slavernijverleden en eindigde met Michael Jackson en Beyoncé", aldus Overtoom.

Tot slot is hij heel trots op de kampioenschappen die de vereniging heeft gewonnen: "In de jaren negentig won majorette Miranda van Capelle het wereldkampioenschap, wat natuurlijk super gaaf is. Maar we zijn ook meermaals Nederlands kampioen geweest op het gebied van slagwerk en majorette."

Phoenix Unlimited Justin Manders

Toch kent De Phoenix ook haar dieptepunten. Zo stopte de majorettegroep in 2012 wegens een gebrek aan animo. Het grootste dieptepunt volgde later in 2012: de brand in het verenigingsgebouw. Hierbij heeft de vereniging veel schade geleden en zijn er veel slaginstrumenten in vlammen opgegaan. Volgens de vicevoorzitter was dit vooral lullig, omdat het aan de vooravond van de negentigste verjaardag gebeurde.

Uitdagingen

Een terugkerend probleem is het gebrek aan leden. Het enthousiast maken van jongeren voor de blaasmuziek blijkt lastig. Daarom werkt de vereniging samen met scholen in de regio om kinderen te enthousiasmeren. Deze samenwerking bestaat vooral uit het uitlenen van instrumenten en het verzorgen van muzieklessen. De Phoenix hoopt hiermee nieuwe leden aan te trekken. De vereniging bestaat op het moment uit ongeveer honderd man en volgens Overtoom zullen die ook allemaal tegelijk komen optreden tijdens de show van zaterdag.

Een andere uitdaging is het vinden van donateurs. Maar ook daarvoor is een oplossing bedacht. Eens in de zoveel tijd voert De Phoenix een show speciaal voor de donateurs op, in deze shows wordt ook geacteerd en gedanst, waardoor dit grotere shows zijn dan een normaal concert.

Hieronder de hoogte- en dieptepunten van De Phoenix op een tijdlijn: