Archief
Royal FloraHolland

Westlandse tuinders winnen Glazen Tulp Award

Drie tuinbouwbedrijven uit de regio zijn op de eerste dag van de Trade Fair Aalsmeer van Royal FloraHolland in het zonnetje gezet met een Glazen Tulp Award.

Die awards worden jaarlijks uitgereikt aan noviteiten en vernieuwingen binnen de sierteeltsector. Na twee stemrondes kon de vakjury tijdens Trade Fair Aalsmeer de noviteiten bekijken en de winnaars  in vijf categorieën bepalen.

Lugt Lisianthus uit Monster ging er vandoor met de prijs bij de snijbloemen. De Eustoma russellianum gevuldbloemig ‘Rosanne Terracotta' is volgens de jury een zeer aparte bloem. "In de herfst heel goed van kleur maar ook in het voorjaar een prachtig product! We kregen uiteenlopende reacties, de ene vindt het een seizoensproduct, de ander vindt hem geschikt voor het hele jaar. Het advies is om met meer marketing te vertellen en te laten zien wat je er allemaal mee kunt."

De eerste plaats bij de bloeiende kamerplanten was de eerste plaats voor Opti-flor uit Monster met de Maxillaria Unique Coco Malibu in 9 cm Toscane Sand. De jury roemde de plant om zijn vernieuwende karakter. "De bloem is daarnaast goed vol en ook bijzonder zijn de bloemen, die tussen het blad hangen."

Twee prijzen Ansu

Bij de groene kamerplanten ging Ansu vof uit Wateringen er met de Aglaonema Painted Celebration vandoor met de overwinning. De jury noemt de kleur vernieuwend. "Dit is een mooie verrassing en echt een verrijking voor kantoorbeplanting, wat in deze tijd enorm belangrijk is. Het is wel een plant voor de exclusievere markt."

Met het Tillandsia-concept Tilly Tiles' won Ansu ook de eerste prijs in de categorie concepten. Het bestaat uit handgemaakte keramische tegeltjes, voorzien van een Tillandsia. Dit is een luchtplantje dat geen aarde nodig heeft om te overleven. De tegeltjes zijn voorzien van een haakje boven en beneden, zodat je er een natuurlijke ketting van kunt maken. Je kunt acht verschillende Tilly Tiles verzamelen. “Een leuk en vernieuwend concept”, vond de jury.

Greenovation Award

Op de beursvloer werd tevens de Greenovation Award uitgereikt voor de beste duurzame innovatie van het jaar. Die ging naar een consortium van vier bedrijven; Levoplant, Ter Laak, Opti-flor en Solvent Engineering. Met Potweb bestrijden zij op een milieuvriendelijke manier potworm bij de teelt van Phalaenopsis.

Al jarenlang vormt potworm een serieuze bedreiging voor de Phalaenopsis-teelt. De Lyprauta-mug legt namelijk haar eitjes in de bark (boomschors), en de larven (potwormen) die daaruit voortkomen tasten de wortelpuntjes aan, wat tot aanzienlijke verliezen tijdens het kweekproces leidt.

Potweb gaat dit probleem tegen. Het materiaal, dat zo dun is als een panty, wordt machinaal over de pot gespannen en is ondoordringbaar voor muggen. Op deze manier hoeven geen chemische bestrijdingsmiddelen te worden gebruikt: het is een volledig ecologische manier van bestrijden. Bijkomend voordeel is dat de keten en de consument geen last meer hebben van bark die uit de pot kan vallen. De planten kunnen zelfs liggend vervoerd worden. Dit levert in sommige gevallen een besparing in laadvolume en daarmee transportkosten op.

Categorieen:
Nieuws Economie Westland