Archief
KAW-WOS

Nog niet veel schot in bouw ouderenwoningen

Het is twijfelachtig of Westland er in slaagt om al over twee jaar 430 woningen voor ouderen te realiseren. Uit een memo van wethouder Van Staalduinen is op te maken dat de teller waarschijnlijk onder de 150 blijft steken.

Het getal 430 staat in het Convenant Wonen en Zorg dat de gemeente met de woningcorporaties, zorginstellingen, Vitis Welzijn, Seniorenraad en zorgverzekeraar DSW heeft gesloten. Daarin erkennen de betrokken partijen dat er een gezamenlijke opgave ligt om de druk op de ouderenzorg te verminderen. Er zijn volgens hen drie manieren om dat te doen: het uitbreiden van 'intramurale' plekken die geschikt zijn voor zorg en behandeling, het realiseren van nieuwe woonoplossingen voor ouderen met een zorgbehoefte en het levensloopbestendig maken van bestaande woningen. Er moeten volgens het convenant in 2025 in Westland 430 nieuwe woonoplossingen zijn gerealiseerd met een uitbreiding tot 640 richting 2040.

Wethouder Van Staalduinen geeft in een memo nu inzicht in de stand van zaken. Het meest concreet is het transformeren naar een woonzorg-concept van twee bestaande complexen van een wooncorporatie. Dat moet in 2024 circa 90 appartementen opleveren. Welke locaties dat zijn wil de wethouder nog niet zeggen. Ze 'streeft ernaar' dat in de raadscommissie MO van 27 november te doen. Verder komen er in 2025 40 levensloopbestendige appartementen voor senioren in de Rozenhof in Naaldwijk en 6 extramurale wonen-met-zorg plekken in Waelpolder in 's-Gravenzande. De gemeente hoopt verder in dat jaar met de bouw van 104 zorgwoningen te kunnen beginnen in de nieuwbouwwijk Wateringen-Noord.

Van de overige plannen die in uitvoering zijn, meldt Van Staalduinen dat aantallen en jaartal van realisatie nog nader moeten worden bepaald. Het gaat dan over de Witte Brug in Poeldijk, de Berkenflat in 's-Gravenzande en de Aloysiusschool in Monster. Daarnaast zijn er (potentiële) woningbouwlocaties in verschillende kernen waar kleinschalige woongroepen kunnen worden gerealiseerd. Als voorbeeld wordt het gemeentelijk perceel naast de Naaldhorst in Naaldwijk genoemd. Maar ook hier zijn aantallen en jaartallen nog onduidelijk.