Wat doet die 'rare' toekan op dit Van der Valk hotel?
Het heeft een paar jaar geduurd, maar sinds februari is het nieuwe Van der Valk Hotel in Den Hoorn geopend. Vlakbij de plek waar Den Haag en het Westland de A4 oprijden, is tegenwoordig een vestiging van het beroemde horecaconcern te vinden.
Maar, die traditionele roodgele Toekan op het dak ontbreekt. En dat leidt tot veel vragen. Wat is hier aan de hand? "Het is in elk geval de vraag die gasten ons het meest stellen", lacht eigenaar Rob van der Valk (38), gebruind en strak in het pak, als mediapartner Omroep West het ter sprake brengt. "Die afwijkende toekan maakt echt heel veel los." Prima, maar hoe zit het nou? "We hebben uitgebreid met de architect gesproken over de kleuren van het gebouw. We wilden een rustige uitstraling. Aan de buitenkant is alles messing of grijs. Deze versie past dus beter bij de uitstraling van ons gebouw dan die felle, roodgele toekan."
Daarom is er een vrij 'saaie' toekan voor in de plaats gekomen, want de beroemde gekleurde variant paste dus niet aan de gevel van deze vestiging. Hoewel? "We hebben die vraag inmiddels zo vaak gekregen. We zitten er toch op te puzzelen of we er niet iets mee kunnen doen. Suggesties zijn welkom."
Half jaar open
Het hotel is nu ruim een half jaar open. Rob van der Valk werd geboren in Rotterdam. Zijn ouders dreven daar, hoe kan het ook anders, een Van der Valk-vestiging. Nu staat hij op eigen benen. Na een eerder avontuur in Assen heeft hij samen met zijn vrouw Magchelina, ook van Rotterdamse origine, de leiding in Midden-Delfland.
De twee houden daar 135 man aan het werk. Hoe gaat het eigenlijk? "Het hotel loopt hartstikke goed. Veel mensen komen hier om te fietsen door Midden-Delfland of naar Delft te gaan. We hebben ook veel gasten hier uit de buurt die 's avonds komen eten: uit Den Hoorn, De Lier, Schipluiden. Dat geeft toch wel een bepaalde gezellige sfeer. Veel medewerkers komen ook daar vandaan. Echte aanpakkers, met die Westlandse mentaliteit."
Maar het is niet alleen maar feest. "Nee, we hebben nog wel wat omzet nodig om de motor draaiende te krijgen. Het restaurant en de zalen mogen nog wel wat drukker. Maar het hotel en het aantal dagjesmensen heeft ons echt positief verrast."
'Hotel Delft'
Het hotel ligt ook wel een beetje excentrisch, zo in die drukke bocht aan het einde van de N211. In Den Hoorn. Maar het hotel heet 'Van der Valk Delft'. Bij Delft denk je toch meteen aan het oude centrum, met grachtjes. Voelen mensen zich soms niet beetgenomen, als ze in deze 'uithoek' belanden?
"Nou ja, de formele stadsgrens van Delft ligt hier 300 meter vandaan. De naam hebben we ook bewust zo gekozen. Er is al een Van der Valk in Hoorn, dat is verwarrend. En je hebt ook nog een Den Hoorn op Texel. Dus dat leek ons allemaal niet handig."
En ook voor de klandizie geen goed idee, zegt hij. "Niemand googelt ook op hotel Midden-Delfland, dus marketingtechnisch was het ook gewoon slimmer om Delft aan te houden", zegt Van der Valk. "Maar wel met de toevoeging A4, zodat mensen weten aan welke kant van de stad we zitten."
Goed, die omzet kan dus nog wat omhoog. En andere wensen zijn er ook. "Beter openbaar vervoer, minder file hier voor de deur, dus een extra afrit. Die is voorlopig even in de ijskast gezet of gaat zelfs helemaal niet door. Daar baal ik wel van, ja."