Archief
Signbiblio

Raad Midden-Delfland akkoord met invoeren toeristenbelasting

De gemeenteraad van Midden-Delfland is vanavond unaniem akkoord gegaan met het invoeren van toeristenbelasting. Dat betekent dat bezoekers die vanaf 1 januari in de gemeente verblijven, per nacht een klein bedrag betalen.

Mensen die kamperen, betalen straks 0,85 euro per persoon per nacht en mensen die elders overnachten 1,25 euro per nacht. Dit tarief staat in elk geval voor twee jaar vast.

De fracties D66 en Mijn Partij dienden een amendement in om dit bedrag iets op te hogen: naar 1 euro voor campings en 2 euro in overige verblijfsaccommodaties. D66-fractieleider Roger Vieira vond de door het college verwachte opbrengst (100.000-125.000 euro) namelijk wat hoog ingeschat. "Bij een bezetting van 70 tot 80 procent van het nieuwe Van der Valk-hotel zou de opbrengst uitkomen op 70.000 euro."
Ook vinden de partijen dat Midden-Delfland niet moet onderdoen voor buurgemeenten als Westland en Maassluis, die hogere tarieven vragen.

'Rustig beginnen'

Volgens wethouder Ten Have is echter op verzoek van ondernemers gekozen om 'rustig' te beginnen. "We weten niet wat het gaat opleveren. Wij hebben een inschatting gemaakt en Van der Valk ook. Die zitten daarin wat hoger", aldus de wethouder, die verder aangaf geen boodschap te hebben aan de tarieven van andere gemeenten.
Het amendement haalde geen meerderheid.

De opbrengst van de toeristenbelasting komt ten goede aan voorzieningen voor recreatie en toerisme. In het oorspronkelijke voorstel stond daar ook het woord 'gebiedsmarketing' tussen, maar dat is via een amendement van Mijn Partij, VVD en D66 geschrapt.