'Op meeste opvanglocaties amper incidenten die voor overlast zorgen'
Op de meeste plaatsen waar het COA vluchtelingen opvangt, gebeuren nauwelijks incidenten waar omwonenden overlast van ervaren. Dat schrijft het college van B en W in Midden-Delfland in reactie op zorgen van bewoners in Den Hoorn.
Burgemeester en wethouders hebben de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar de mogelijke opvang van 225 vluchtelingen. De Harnaschdreef in Den Hoorn bleek de meest geschikte locatie daarvoor, bleek eerder deze maand. Maar omwonenden zijn niet blij en maken zich grote zorgen, onder andere over de veiligheid. Dat bleek eerder deze week al bij een bewonersavond, waar honderden Horenezen op af kwamen. De sfeer was ronduit grimmig.
Uiteindelijk heeft de gemeenteraad het laatste woord. Die beslist in oktober of de gemeente daadwerkelijk vluchtelingen gaat opvangen. De VVD, Mijn Partij en ook ChristenUnie gaven eerder al aan niet in te stemmen. Die partijen hebben samen net geen meerderheid. CDA, OGP en D66 hebben nog geen standpunt ingenomen. In aanloop naar de behandeling in de commissie- en raadsvergadering, heeft het college geprobeerd alle vragen die leven te beantwoorden.
Incidenten
Veiligheid is dus het grootste zorgpunt. Bewoners wezen erop dat het aantal incidenten bij opvanglocaties van 2021 op 2022 met 38 procent is gestegen. In meerdere gevallen is ook de politie ingeschakeld om assistentie te bieden.
"De manier van incidenten registreren binnen het COA leidt tot een vertekend beeld", zegt het college daarop. "Bij de meeste incidenten gaat het om het overtreden van de huisregels." Buiten roken op de kamer of het veroorzaken van geluidsoverlast, gaat het ook om agressie en dreigen met suïcide. Van dit soort incidenten heeft de buurt doorgaans geen last.
Het college wijst erop dat het beeld in de media wordt bepaald door de grote opvanglocaties in Ter Apel en Budel, waar het vaker mis gaat. Maar op andere locaties zouden de problemen van een veel kleinere orde zijn. "In Den Haag, Wassenaar, Zoetermeer, Katwijk, Rotterdam vangt het COA op een aantal locaties veel meer dan 500 mensen op. Hier vinden nauwelijks incidentenplaats waar omwonenden overlast van ervaren. Dat geldt ook voor gemeenten zoals Velp en Gorinchem, waar de opvanglocatie midden in het dorp ligt."
24/7 beveiliging aanwezig
Op opvanglocaties is dagelijks tussen 08.00 en 22.00 iemand van het COA aanwezig. "Daarnaast zijner 24 uur per dag, 7 dagen in de week beveiligers." Indien nodig wordt de politie ingeschakeld. "De politie waarborgt de veiligheid. Die is nu goed. Dit komt omdat er proportioneel goede inzet is. De politie werkt ook op andere plaatsen in het land waar een opvang is. De politie is dus bekend met wat er echt gebeurd. Dit geeft op voorhand geen reden om de capaciteit te zien."
Verder wordt gemeld dat elke overtreding op een locatie wordt geregistreerd als incident en leidt tot een sanctie.
Aan het werk
Werk moet voorkomen dat vluchtelingen overdag bezig zijn en niet de straat op gaan. Als er inderdaad vluchtelingen komen, zal een groot deel daarvan ten minste zes maanden in de procedure zitten en dat betekent dat ze mogen werken. Wel hebben zij een zogenoemde tewerkstellingsvergunning nodig en gaat het momenteel nog om maximaal 24 weken werk per jaar. De rechter heeft onlangs echter beslist dat het UWV echter niet zomaar een werkvergunning mag weigeren die gericht is op meer dan deze 24 weken.
Mogelijk wordt een uitzendbureau ingeschakeld om de vluchtelingen aan het werk te krijgen. Dit gebeurt ook al in omliggende gemeenten. "Het ligt voor de hand dat we echter eerst met de lokale ondernemingen, potentiële werkgevers, spreken om te bezien hoe zij hier tegenaan kijken. Dit zal in de komende maanden concreet worden gemaakt. Als de ondernemers in de directe omgeving geen gebruik willen of kunnen maken van het aanbod dan zal dus worden doorgeschakeld naar de optie van een uitzendbureau", aldus het college.
'Tenminste vijf jaar'
De Haranaschdreef kwam naar voren als locatie, omdat deze als enige voldeed aan alle criteria. Het ging onder andere over beschikbaarheid van de grond voor minstens vijf jaar, de locatieomvang, goede bereikbaarheid, en het vermijden van negatieve gevolgen voor reguliere woningbouw. De door zoveel bewoners gewenste verspreide variant, waarbij de vluchtelingen worden verdeeld over de drie kernen, werd als de minst logische optie beschouwd. Verspreide locaties zouden leiden tot hogere bouwkosten en het verlies van flexwoningen voor lokale woningzoekenden.
Als de gemeenteraad akkoord gaat, komt de locatie beschikbaar voor vijf jaar. Een garantie dat het bij die vijf jaar blijft, wordt in de stukken overigens niet gegeven. Daar staat: "De grond kan voor tenminste voor vijf jaar worden benut." Er wordt alleen uitgesloten dat de woningen er permanent mogen blijven staan. "De gronden moeten uiteindelijk weer ten goede komen aan het bedrijventerrein. Permanente bebouwing met woningen is op deze locatie dus niet mogelijk."
Geen onderzoek woonbehoefte gedaan
Naast vluchtelingen moeten er op de Harnaschdreef ook lokale starters komen te wonen. Het college wil in totaal 96 flexwoningen op het terrein neerzetten, waarvan er 30 bestemd zijn voor woningzoekenden uit Midden-Delfland. Bewoners hebben echter het vermoeden dat jongeren helemaal geen behoefte hebben om hier te gaan wonen. Daar blijkt ook nog geen onderzoek naar te zijn gedaan. "Het is nog niet bekend of er 30 woningzoekende(n) (stellen) in Midden-Delfland zijn die hiermee gebaat zijn en hiervoor open staan." Om jongeren (mogelijk toch) te verleiden wordt gekeken of hun inschrijfduur kan worden behouden.
Het is nog niet bekend of jongeren en vluchtelingen in hetzelfde gebouw komen te worden, zoals bijvoorbeeld in Utrecht het geval is, of dat er een apart gebouw komt voor alleen de jongeren.
11 en 25 oktober
De gemeenteraad vergadert op 11 (commissiebehandeling) en 25 oktober (raadsvergadering) over het plan. Inwoners die tijdens die vergadering hun zegje willen doen, kunnen zich daarvoor aanmelden bij de raadsgriffier.
Mocht de raad in meerderheid akkoord gaan, dan komen de vluchtelingen op z'n vroegst eind 2024 of begin 2025 naar Den Hoorn.