Archief

Medicijntekorten ook voelbaar in Westland

Het aantal medicijntekorten in Nederland is groter dan ooit, iets dat ook in Westland merkbaar is: “Tien tot twintig keer per dag kan ik een medicijn niet meegeven”, zegt Marike Hasperhoven, apotheker in Naaldwijk.

"In 2022 waren er 1500 type medicijnen waar wij als apotheek niet aan konden komen", vertelt Hasperhoven. "Dat was een recordaantal. Dit jaar is er al een tekort van 1200 geneesmiddelen. Het diepterecord van vorig jaar lijken we dus te gaan overtreffen."

Artikel gaat verder onder de video.

Westland

Voordat apothekers de patiënt een 'nee' moeten verkopen, doen zij er alles aan om toch te kunnen leveren. "We proberen altijd de beste oplossing te bedenken voor de patiënt", zegt Hasperhoven. "Bijvoorbeeld door een ander merk medicijn aan te bieden. Of door te spelen met de sterkte van een medicijn. Ook hebben wij met andere apotheken in Westland contact. Als die wel voorraad hebben verwijzen wij patiënten door. Op die manier hoop je mensen toch zo goed mogelijk te kunnen helpen, want dat is uiteindelijk waarom wij in de zorg werken. Wij willen helpen."

Sylvia Bontenbal, die haar medicijnen haalt bij de apotheek van Marike Hasperhoven, erkent het probleem. "Ik heb nu twee keer meegemaakt dat een medicijn er niet was. Ik kreeg toen een medicijn in een ander doosje. Dat voelt als een heel ander middel. Ik heb zelf in de zorg gewerkt, dus ik ben niet snel ongerust. Maar ik heb hier mensen zien binnenkomen die met hun handen in het haar stonden. Ga een ouder persoon maar eens uitleggen dat hij/zij ineens een ander medicijn moet slikken. Dat ervaren ze als een geweldig groot probleem", aldus Bontenbal.

Ook Hasperhoven ziet dat ouderen het moeilijk vinden om te wisselen. "Wij hebben wel eens discussies aan de balie over een merkwisseling. In goed overleg komen wij daar wel uit. En echt agressieve patiënten aan de balie heb ik zelden. Maar het blijft vervelend om mensen teleur te moeten stellen." Bontenbal voegt hieraan toe: "Mensen willen soms zo graag hun medicijn krijgen, dat ze vergeten dat de apotheker die niet te allen tijden beschikbaar heeft. De apotheker wil wel helpen, maar als het medicijn niet voorhanden is dan houdt het op."

Werkdruk

Voor medewerkers van apotheken ligt de werkdruk steeds hoger, doordat er iedere dag naar oplossingen voor het medicijntekort moet worden gezocht. "Ik maak mij wat dat betreft echt zorgen over de toekomst", zegt Hasperhoven. "We hebben te maken met vergrijzing. En dus hebben wij steeds meer medicijnen nodig. Daarnaast er minder personeel beschikbaar."

Bontenbal is dan ook trots op de medewerkers van haar apotheek. "De liefde, de bezorgdheid en attentie van de medewerkers is grandioos. Zij kunnen zich echt inleven in de patiënt. Dat is natuurlijk geweldig, maar tegelijkertijd moeten zij patiënten wel teleurstellen. En dat is precies het probleem", aldus Bontenbal.

Schriftelijke vragen

De Westlandse fractie van ChristenUnie-SGP heeft inmiddels schriftelijke vragen gesteld over dit onderwerp. Fractievoorzitter Ad van Harmelen wil dat het college van B en W met spoed in overleg treedt met de zorgverzekeraars, apotheekorganisaties en andere betrokken partijen en gemeenten om samen hiervoor aandacht te vragen bij de provincie en landelijke overheid.