Archief
RTV Rijnmond

RTV Rijnmond

Honderden lieveheersbeestjes overspoelen Hoeks strand. Waar komen ze vandaan?

Het is om gek van te worden: wie op Hoek van Holland strand wil genieten van een lekkere zomerse dag, moet dat samen doen met honderden lieveheersbeestjes. Ze komen overal vandaan, gaan zonder pardon op je zitten en kunnen ook nog eens bijten. Maar waar komen al die kapoentjes nou vandaan?

In het voorjaar worden lieveheersbeestjes actief. Ze gaan dan paren, waarna de vrouwtjes eitjes leggen. Binnen een à twee weken komen die eitjes uit. "Ergens tussen mei en juni zijn de beestjes - in het begin nog larven - volgroeid. Deze, dan volwassen, lieveheersbeestjes zijn de rest van het jaar bezig met het vinden van eten, zodat de nieuwe generatie weer goed doorvoed de winterslaap in kan", legt ecoloog Gerrian Tacoma uit bij mediapartner Rijnmond.

De kapoentjes eten bladluizen, maar wanneer er geen luizen meer op de bladeren zitten, gaan ze ergens anders op zoek naar eten. "Dit kunnen ze heel massaal doen. Het heeft te maken met de windrichting, maar als er bijvoorbeeld een oostenwind is, dan zwermen ze naar het westen op zoek naar eten. Uiteindelijk komen ze dan uit bij de zee."

Maar in de zee is niets te vinden, dat weten de lieveheersbeestjes ook. "Ze raken op drift en weten niet meer waar ze eten moet vinden of moeten landen. Vanuit de lucht gaan ze steeds verder naar beneden om eten te zoeken, totdat ze waarschijnlijk ergens op een mens landen." Bewust op zoek naar mensen, zoals bijvoorbeeld wespen, zijn de beestjes niet. "Ze lopen gewoon over je heen."

Niet gevaarlijk

Gevaarlijk zijn ze dan ook niet, stelt Tacoma gerust. Ze kunnen daarentegen wel bijten. "Bijvoorbeeld als ze klem komen te zitten of om te proberen of waar ze op geland zijn niet tóch eetbaar is. Maar ze kunnen niet doorbijten." Een beet van een lieveheersbeestje zorgt dan ook niet voor bloed en kan ook geen ziektes overbrengen. Als ze zich bedreigd voelen, kunnen ze ook gele afscheiding achterlaten. "Het is een soort afweer. Het is kleverig, waardoor degene op wie ze het achtergelaten er ook last van heeft."

Niets aan te doen

De beestjes zijn dan misschien niet gevaarlijk, maar tijdens een lekkere stranddag kunnen ze wél behoorlijk vervelend zijn. Een manier om de kapoentjes op afstand te houden is er alleen niet. "Misschien je goed insmeren. Maar ze zoeken je niet bewust op. Ze lopen gewoon over het strand en dan toevallig over jou heen."Dat ze 'toevallig' over strandgasten heen lopen, is ook de horecagelegenheden op het strand niet ontgaan. "Onze gasten merkten het zeker op. En wijzelf ook", vertelt een medewerker van strandpaviljoen Noord West. "Het is echt een jaarlijks terugkomend iets", voegt een andere medewerker van beachclub One toe. Maar een oplossing tegen de vele kapoentjes hebben de zaken nog niet gevonden. "Als het weer opnieuw richting de 30 graden gaat, dan komen ze vanzelf weer."