Archief
Westland Woont Duurzaam

Westland Woont Duurzaam

Het schuine groene dak van Pieter

Hoezo is een schuin dak niet geschikt als groen dak? Zeker wel! Het schuine groene dak van Pieter is daar het bewijs van.

Dit artikel is een partnerbijdrage van Westland Woont Duurzaam.

Sterker nog, het heeft nog een groot voordeel. "Omdat het schuin is, zie je het groen ook beter." En zo geniet Pieter sinds enige tijd van zijn groene schuurdak.

De dakbedekking van zijn schuur was aan vervanging toe, vertelt hij. "Er zat asbest op." En zo ging Pieter op zoek naar nieuwe dakbedekking, in overleg met de buurman. "We delen het gebouw." Al snel kwam hij tot het idee om van het schuine dak een puntdak te maken, in dezelfde stijl als het huis. Dakpannen leek hem wel wat, totdat hij de prijs per vierkante meter zag. "Ook tweedehands zijn dakpannen hartstikke duur. En dus ben ik verder gaan kijken." Op een dag fietste hij langs een gebouw met een schuin dak met groen erop. "Tot dat moment dacht ik eigenlijk dat beplanting onmogelijk was op een schuin dak."

Helling van 28 graden

Het zien van het schuine groene dak bracht Pieter op ideeën. "Ik deed verder research en vond een leverancier die complete pakketten groen verkoopt voor daken. Een van de pakketten voor schuine daken bleek geschikt voor daken met een maximale helling van 28 graden. Als je dak schuiner is, dan heb je een andere constructie nodig, met plastic bakken. Dat wilden we niet. Mijn initiële plan was om het punt dak met een helling van 30 graden te maken, dus dat heb ik bijgesteld naar 28 graden."

En zo geschiedde. Pieter verbouwde het dak en bestelde het groene pakket, in samenspraak met zijn buurman. "Om te voorkomen dat de boel gaat glijden, heb ik ribbels op de dakbedekking gemaakt. De dakbedekking bestaat uit EPDM (Ethyleen-Propyleen-Dieen-Monomeer, red.), met daarop een soort mat met korrels en daarin staan de planten." Allemaal geleverd in het kant-en-klare pakket van de leverancier, speciaal voor schuine daken.

Fraai uitzicht

Pieter en zijn gezin hebben tegenwoordig uitzicht op hun groene schuurdak. "Ons uitzicht is er zeker van opgeknapt." Pieter vertelt wel last te hebben van veel vogels, sinds hij het groene dak heeft. Kauwen om precies te zijn. "Die komen op een soort larven af die in de matten zitten. Ze trekken de plantjes los om de larven te pakken te krijgen en hebben daarbij behoorlijk wat groen gesloopt. Ik zal wat reparaties uit moeten voeren." En dan? Hoe zorg je dat het niet nog eens gebeurt? "We bestrijden de larven met aaltjes, minuscuul kleine beestjes die als natuurlijke bestrijding de larven doden." Pieter adviseert mensen die een groen dak willen aanleggen dan ook rekening te houden met eventuele kauwen. "Het is een kwestie van pech, maar gelukkig goed te verhelpen."

"Het doel is dat het groen over de dakrand heen gaat groeien, in de sfeer van een Engelse cottage. Maar dat duurt nog even."

Categorieen:
Nieuws Duurzaam Westland