Archief

Traditie in bloei: Westlandse druiven pronken weer in Monsterse Vineyard

Ze zijn er weer: de eerste Westlandse druiven. Alicante, Glorie van Boskoop en Muscat, ze hangen weer in de kasjes van de Vineyard in Monster. Een groep vrijwilligers heeft het hele jaar toewerkt naar de start van de oogst in augustus.

Kees Janssen is een van de vrijwillige druivenplukkers bij de Vineyard. Hij laat zien hoe de druiven voorzichtig geplukt moeten worden. "Ze hangen er dit jaar mooi bij. Het is weleens minder geweest; dit is ideaal weer voor de druiven. Mijn vader zei altijd dat iedere graad meer dan 25 graden de kwaliteit van de druif negatief beïnvloedt." In de zeven authentieke druivenkassen werken zo'n dertig vrijwilligers. De oudste is 93 jaar, de helft van de vrijwilligers komt alleen om te krenten: het uitdunnen van de trossen in mei en juni.

Bedrijfsleider Ton Immerzeel zegt: "Het is heel moeilijk om jonge mensen te krijgen. Wel om een keer te komen helpen, maar niet om elke keer te komen. De druivenkrenttijd is een hele drukke periode. Je moet ook op de feestdagen druivenkrenten. Veel jonge mensen willen dat niet. Die gaan liever fietsen of andere dingen doen."

Tekst gaat verder onder de video.

Het Westland is volgens Immerzeel groot geworden door de druiventeelt. "Vroeger werd hier 20 miljoen kilo druiven geteeld. Dat is gigantisch veel. Die werden dan ook geëxporteerd. Op een gegeven moment kreeg je druiven uit bijvoorbeeld Griekenland, die waren veel goedkoper. Toen was het niet meer rendabel om Westlandse druiven te telen. De een na de andere teler zaagde zijn bomen om."

Het Westland telt nog drie kwekerijen. In de Vineyard combineren ze de kas met een restaurant en een dagbesteding.
In totaal oogsten ze 5000 kilo druiven per jaar, en die vinden gretig aftrek vanuit de hele regio.