Archief
WOS/Jay Koek

WOS/Jay Koek

'Mensenhandel dichterbij dan je denkt, leed slachtoffers vaak onzichtbaar'

De pop-uptentoonstelling ‘Open Je Ogen voor Mensenhandel' in Maassluis wil met indringende portretten van slachtoffers de aandacht vestigen op de vaak nog onzichtbare mensenhandel. Maar hoe groot is dit probleem eigenlijk?

Mensenhandel kent vele gezichten. Het jongetje dat wordt aangezet om in een supermarkt te stelen en vervolgens ten prooi valt aan criminele uitbuiting. Mensen uit het buitenland die te maken hebben met arbeidsuitbuiting en onder erbarmelijke omstandigheden te veel onbetaalde uren moeten werken. En individuen die onder dwang handelingen moeten verrichten, zoals gedwongen prostitutie, waar ze in vrijheid nooit voor zouden kiezen.

Reizende tentoonstelling

Burgemeester Gregor Rensen benadrukt het belang van de tentoonstelling. “Mensenhandel is een grove schending van een van de meest fundamentele mensenrechten, namelijk individuele vrijheid. Bovendien is mensenhandel dichterbij dan je denkt, terwijl het leed van de slachtoffers vaak onzichtbaar blijft. Op het eerste gezicht lijkt de expositie een reeks identieke portretten van vrouwen met maskers. Maar elk van hen heeft haar eigen individuele verhaal. De kwetsbaarheid van zowel vrouwen als mannen wordt treffend weergegeven. Dit is de laatste gelegenheid om deze reizende expositie te zien. Ik ben verheugd dat we de tentoonstelling nog enkele weken in Maassluis kunnen presenteren. Ik hoop dat alle betrokken medewerkers en burgers zich bewust worden van het feit dat dit zich in onze samenleving verborgen kan afspelen."

Regionale cijfers

Het Expertisecentrum Seksualiteit, Sekswerk & Mensenhandel (ESSM) verzorgt sinds de zomer van 2022 het advies- en meldpunt en de zorgcoördinatie voor slachtoffers van mensenhandel in de gehele VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam, waaronder sinds juli vorig jaar ook Maassluis valt. "In 2022 zijn er bij ons in totaal 188 meldingen binnengekomen bij het advies- en meldpunt. Voor 137 slachtoffers is een hulpverleningstraject gestart, waarbij zorgcoördinatie is ingezet. Deze cijfers betreffen de gehele regio", aldus Cindy Meijer van ESSM.

Kanttekening

Voor Maassluis zijn er in 2021 en 2022 vijf mannelijke en één vrouwelijk slachtoffers van mensenhandel gemeld. Het ESSM plaatst hier echter een belangrijke kanttekening bij. "Allereerst zijn er in de hele regio 83 meldingen en 56 cliënten waarvan de vaste verblijfplaats niet bekend is en die dus niet aan één specifieke gemeente kunnen worden toegeschreven. Hier kunnen dus ook slachtoffers tussen zitten die mogelijk onder Maassluis vallen. Daarnaast betekenen deze cijfers niet dat dit het totale aantal slachtoffers van mensenhandel vertegenwoordigt. Veel gevallen van mensenhandel vinden nog steeds plaats buiten het zicht van organisaties en dus ook buiten het zicht van het ESSM."

Aandachtsambtenaar

In samenwerking met de gemeente werken de zorgcoördinatoren van ESSM aan het vergroten van de naamsbekendheid van het advies- en meldpunt, met als uiteindelijk doel dat elke inwoner en professional in Maassluis ermee bekend is. En dat zij signalen van mensenhandel herkennen en ook daadwerkelijk contact opnemen bij zorgen. Burgemeester Rensen benadrukt het belang van samenwerking tussen zorgcoördinatie, politie en de aandachtsambtenaar van de gemeente Maassluis. "De gemeente heeft een ambtenaar die aan de hand van landelijke richtlijnen beoordeelt of en hoe mensenhandel in Maassluis voorkomt. Hoewel enkele gevallen van mensenhandel in Maassluis aan het licht zijn gekomen, is dat slechts het topje van de ijsberg. Deze aandachtsambtenaar heeft met name als taak bewustwording en signalering in Maassluis te coördineren. Maar iedereen beschikt over ogen en oren en ziet soms situaties die niet helemaal zuiver zijn. Ik hoop dat mensen dan contact opnemen met de gemeente, de politie of de boa's om dit te melden."

Wanneer je vermoedt dat er in jouw omgeving sprake is van dwang of uitbuiting? Meldt dit dan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl

‘Open je Ogen voor Mensenhandel'

Samen met CoMensha organiseert de gemeente Maassluis van 17 augustus tot 9 september de pop-uptentoonstelling ‘Open Je Ogen voor Mensenhandel'. Als landelijk Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel zet CoMensha zich in voor de belangen en rechten van (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel in Nederland.

De pop-uptentoonstelling is een rondreizende tentoonstelling die de afgelopen jaren in meerdere gemeenten te zien was. Maassluis is het eindstation van de tentoonstelling.

De pop-uptentoonstelling bestaat uit 30 indringende portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel. De foto’s brengen de ernst en de diversiteit van mensenhandel in Nederland in beeld. Want mensenhandel vindt pal onder onze ogen plaats.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Maassluis