Archief
WOS

Schrijfster Julia Ran: 'Mijn eerste versie kreeg ik terug met veel rode strepen'

Schrijfster Julia Ran wilde jarenlang een boek schrijven, maar nam pas actie na aandringen van een collega. Inmiddels heeft ze twee romans op haar naam staan en zijn de derde én vierde onderweg.

Deze zomer spreken we op WOS Radio wekelijks met een schrijver uit de regio. Deze week Julia Ran uit Schipluiden.

De schrijfster uit Schipluiden bracht dit jaar Tequila Sunrise uit. "Dat is het vervolg op de inleidende novelle Kir Royal en hierna komen nog twee delen. Die hebben waarschijnlijk ook allemaal de naam van een drankje", vertelt Ran. Drank speelt een rol in de boeken, vooral in de zin van "iets meer drank nemen dan goed voor je is."

"De boekenserie gaat over Daphne. Zij heeft zich in Tequila Sunrise net losgemaakt uit een moeilijke relatie. Ze komt een nieuwe man tegen, die draagt wel wat geheimen met zich mee. Die zijn voor haar een confrontatie met een verleden van een alcoholische vader. Maar het is vooral een verhaal over liefde."

Ik ben altijd al een taalgekkie geweest.

Julia Ran

Rode strepen

Als communicatieprofessional heeft Ran in haar dagelijks leven sowieso veel te maken met het schrijven van teksten. "Die feeling met taal is er altijd al geweest. Als er een opstel geschreven moest worden, deed ik niet of, maar en. Dan leverde ik er drie in. Ik ben altijd al een taalgekkie geweest."

Toch duurde het lang voordat ze daadwerkelijk een boek schreef. "Ik had al sinds ik 25 ben de wens om een boek te schrijven. Dat riep ik ook altijd. En toen zei een collega-schrijver: 'Ga het dan ook doen'. Dus ik kwam thuis en zei tegen m'n man: 'Ik geloof dat ik het nu ga doen'. En toen ben ik gaan schrijven."

"De eerste versie stuurde ik naar een redacteur, die kreeg ik met heel veel rode strepen terug. Toen dacht ik: misschien moet ik toch maar eens investeren in een opleiding. Ik heb daarna een masterclass gevolgd bij een thrillerschrijver en daar heb ik heel veel van geleerd. Toen heb ik een tweede versie gestuurd en ben daarmee naar een uitgever gegaan."

In de boekenwinkel

"Een uitgever vinden is moeilijk, want uitgevers krijgen honderden manuscripten per maand", vervolgt de Midden-Delflandse. "Ik heb ook meegedaan aan een uitgeverspitch. Daar mag je pitchen bij vier uitgevers, dat is wel uniek. En het helpt je op weg omdat je al bij iemand aan tafel zit."

De recensies zijn in het begin supereng.

Julia Ran

Als je boek eenmaal wordt uitgegeven, dan is stap twee om het ook te verkopen. Ook dat is zo eenvoudig nog niet. "Ik heb ooit gezegd: 'Ik wil landelijk in de winkels liggen'. Maar dat is als beginnende schrijver een utopie. Je moet de regio in, zelf de stoute schoenen aantrekken en zeggen: 'Ik heb een boek geschreven, heb je interesse?' Boekwinkels in de regio vinden het vaak wel leuk."

Recensies en reacties

Ran was best zenuwachtig toen haar eerste boek uit was. "De recensies zijn in het begin supereng. Maar op het moment dat mensen zeggen dat ze het mooi vonden, dan krijg je het gevoel: hier heb ik het voor gedaan."

Bijzonder was een ervaring tijdens een signeersessie. "Toen kwamen er mensen langs die zeiden: 'Ik heb nog nooit een schrijver in het echt gezien. Maar dan denk ik: zo bijzonder ben ik toch niet?", lacht Ran.

Beluister het hele gesprek met Julia Ran:

E-book

Binnenkort komt er alweer een derde roman uit. "Die is e-book only. Het wordt een feelgood roman. Niet het gevoel op Tequila sunrise, dat komt hierna. Ik ben al begonnen met schrijven."

Heeft Ran verder nog ambities voor de toekomst? "Landelijk in de boekwinkels liggen is voor mij echt een ambitie. En verder ik zou het ontzettend tof vinden als iets gefilmd wordt, of vertaald in een andere taal."