Glastuinbouw als zonneveld op pootjes
Door heel Nederland worden glastuinbouwbedrijven benaderd door energiebedrijven om hun kasdek beschikbaar te stellen voor zonnepanelen. Wordt Westland straks één groot zonnepark?
In steeds meer kassen elders in Nederland komt geen streepje daglicht meer binnen. Het zijn energiebedrijven die kassen opkopen of huren om ze vol te leggen met zonnepanelen. De glastuinbouwsector noemt deze ontwikkeling zorgelijk, omdat de ruimte schaars is en de kassen daardoor uit productie zijn.
Jacco Vooijs (Glastuinbouw Nederland, regio Westland): "In een dergelijk geval wordt een kasdek verhuurd aan een investeringsmaatschappij in zonne-energie. De contracten gaan vaak van 15 tot 30 jaar. De verhuuropbrengsten zijn dan het verdienmodel van de 'kweker'.
Oneigenlijk gebruik stoppen
Voor zonnevelden zijn vergunningen nodig, maar bij het leggen van zonnenpanelen op kassen wordt dat omzeild. Voor gemeenten blijkt het lastig om deze ontwikkeling te stoppen. Het vraagt om een wijziging van het besluit omgevingsrecht om panelen op kassen vergunningsplichtig te maken.
Vooijs pleit daarom voor regulering om gewenste ontwikkelingen te sturen en ongewenste tegen te houden. "Het is nu mogelijk om zonder vergunning een kasdek te vervangen door zonnepanelen. Dit geldt niet (langer) voor zonnevelden, waardoor zonnepanelen op een kasdek interessanter zijn geworden voor investeerders. Een vergunningplicht kan tot betere regulering leiden, zodat verduurzaming van de sector op een goede wijze kan plaatsvinden en glastuinbouwgebieden behouden blijven voor productie."
"In het Westland is er op dit moment gelukkig nog geen kas verbouwd voor het opwekken van zonne-energie", eindigt Voois opgelucht. "Dat heeft denk ik te maken dat in het Westland de grondprijs relatief hoog is en er een grote vraag is naar glastuinbouwgrond. Maar het is een ontwikkeling om ook hier scherp in de gaten te houden."