Archief
WOS

'Ik dacht dat mijn eerste boek een bestseller zou worden'

Schrijver Fedor de Groot kreeg lovende kritieken voor zijn eerste boek Sønderho en hoopte dat ook terug te zien in de verkoopcijfers. De waarheid bleek anders: "Je merkt dat je moet opboksen tegen de bekende namen."

Deze zomer spreken we op WOS Radio wekelijks met een schrijver uit de regio. Deze week Fedor de Groot uit Den Hoorn.

Wie Fedor de Groot zegt, zegt automatisch 'thriller'. De inwoner van Den Hoorn bracht in februari zijn boek Missoula uit. "Het is mijn derde thriller, na Sønderho en Novitsjok. Het boek gaat over wat leugens met mensen kunnen doen. Het hoofdpersonage komt erachter dat haar leven bestaat uit allemaal leugens. Haar leven is anders verlopen dan zijzelf dacht."

"Ik heb wel eens geprobeerd iets in een ander genre te schrijven, maar thrillers zijn toch wel echt mijn ding", vervolgt de schrijver. Al heeft hij ook andere ambities. "Ik zou heel graag non-fictie willen schrijven, zoals Frank Krake over de grootste bankoverval aller tijden. Dus iets dat echt is gebeurd en daar het verhaal van opschrijven."

Vooroordelen

De Groot begon in 2017 met het schrijven van korte verhalen, als uitlaatklep voor de stress die zijn gewone werk met zich meebrengt. In oktober 2021 kwam hij met zijn debuutthriller Sønderho. "Ik dacht: 'daar zit iedereen op te wachten, dit wordt een bestseller'. Maar dat is het niet geworden." De Midden-Delflander had die hoge verwachtingen overigens niet zomaar. "De redacteuren die het vooraf hadden gelezen vonden het echt een goed boek. En ook de eerste recensies waren heel goed. Dan denk je: 'dat gaat zich wel ontwikkelen'."

Het is een constante strijd om in de boekhandel te komen.

Fedor de Groot

Toch bleek het voor de schrijver een stuk lastiger om zijn boek te verkopen. "Je merkt dat je moet opboksen tegen de bekende namen, de mensen met ingangen. Maar ook tegen de vooroordelen van boekhandels. 'Het is een onbekende schrijver, we weten niet wat we ermee moeten'. Dus het is een constante strijd om in de boekhandel te komen."

Dat laatste lukte overigens wel. "Ik heb in Naaldwijk een kennis met een boekenwinkel. Zij heeft mij de kans gegeven om daar een boek neer te leggen. En zo ben ik hier in de omgeving steeds verder gekomen. Ook door boekhandels te bezoeken. Maar het is veel lastiger om aan de bak te komen dan ik dacht. Je moet constant bezig blijven: overal heen, signeersessies houden, allemaal om jezelf te verkopen."

Publieksprijs

De eerste twee boeken van De Groot waren genomineerd voor een prijs. Zijn debuutthriller Sønderho eindigde op de derde plaats in de thrillergids van Vrij Nederland. Novitsjok stond in mei op de shortlist voor vrouwenthriller van het jaar.

Inspiratie

Een verhaal opschrijven is in het proces van een schrijver pas de tweede stap. Het begint bij het bedenken van het verhaal. Waar haalt De Groot zijn inspiratie vandaan? Voor zijn vierde boek kwam die voor een deel tijdens het boodschappen doen. "Daarin komt een methode voor waarmee je iemand kunt doden. Dat zat tussen de Albert Heijn-boodschappen, maar meer ga ik er niet over vertellen", lacht hij. "Inspiratie haal ik overal uit. Ik kijk heel veel op YouTube, ook voor locaties. Daar haal ik heel veel uit. Het kan ook een documentaire zijn, of een serie op Netflix. Ieder dingetje kan wel een trigger zijn."

Ik vind dat sommige boeken en schrijvers erg gehypet worden.

Fedor de Groot

Voor een deel krijgt hij ook inspiratie van het lezen van boeken van andere schrijvers. "Ik lees graag thrillers van collega-schrijvers, maar ook non-fictie over bijvoorbeeld moordzaken en autopsies." Veel tijd om te lezen heeft hij door zijn drukke baan overigens niet. "Ik lees vooral 's avonds voor het slapengaan."

De Groot is over het algemeen positief over de kwaliteit van Nederlandse thrillers. "Ik vind wel dat sommige boeken en schrijvers erg gehypet worden: 'dit is een fantastisch boek, heel spannend'. Dan ga ik het lezen en kan het aan mij liggen, maar ik vind het dan helemaal niet spannend. Dat heeft te maken met: hoe kom je tussen die grote namen. Als je een grote uitgever met een groot marketingbudget en veel ingangen achter je hebt, dan maakt dat het een stuk makkelijker om je boek te verkopen. Maar de kwaliteit van Nederlandse schrijvers is niet slecht. Ik denk niet dat wij onderdoen voor Scandinavische schrijvers."

Beluister het hele gesprek met Fedor de Groot: