Archief
WOS/Jelle Gardien

WOS/Jelle Gardien

Kweker Wouter Duijvesteijn zet zich in voor energietransitie: 'Elke drie maanden een innovatie'

"Mag ik nog wel tuinder zijn?" Dat vroeg kweker Wouter Duijvesteijn zich de afgelopen jaren vaak af als de glastuinbouw weer negatief in het nieuws kwam. Toen de energiecrisis uitbrak werd er vaak naar deze sector gewezen, omdat er bijvoorbeeld veel gas verbruikt werd.

"Maar wat ik nu zie, is dat wij als tuinbouw hebben bewezen dat we een onmisbare schakel zijn in de transitie van gas naar stroom", vertelt Duijvesteijn. Samen met zijn broer staat hij aan het roer van Beyond Chrysant. Het bedrijf werd in januari genomineerd voor de Tuinbouw Ondernemersprijs. Nu is het zijn drijfveer om met andere kwekers voorloper te zijn in de energietransitie. "Met onze kwekerijen kunnen we stroom maken op het moment dat het niet waait en de zon niet schijnt. We gebruiken het afval dat daarbij vrijkomt, de CO2 en de restwarmte", aldus Duijvesteijn. Zo wordt de CO2 weer de kas ingestuurd als meststof voor de planten en met de restwarmte kan de kas in de wintermaanden opgewarmd worden.

Hij vindt ook dat de glastuinbouw die rol moet oppakken, zodat de maatschappij de transitie ook sneller kan maken. "Als de maatschappij ons (de tuinders) accepteert, dan kunnen wij gewoon blijven tuinen. Dat is echt mijn drijfveer", vertelt de gemotiveerde kweker.

Tekst gaat verder onder de video.

'Elke drie maanden een innovatie'

De gebroeders Duijvesteijn doen veel om het werk in de kas leuker en beter te maken. "We liepen een aantal jaren geleden over de tuin en dachten: 'Eigenlijk is het ook niet leuk om hier te werken'. Toen zijn we gaan bedenken hoe we een aantrekkelijkere werkgever konden worden", vertelt Duijvesteijn. Daarom heeft het bedrijf de ambitie om elke drie maanden een innovatie aan te schaffen. "En dan niet dat de koffiebekers van plastic naar papier gaan of van die mooie marketing dingetjes waar je de show mee maakt." Nee, het bedrijf wil elke drie maanden een concrete duurzame slag maken.

Elektrische tractor

Een van die duurzame innovaties is net gearriveerd: Een elektrische tractor. Die is bedoeld om de grond klaar te maken voor nieuwe chrysanten, nadat de vorige chrysanten zijn geoogst. De nieuwe tractor draagt naast de duurzaamheid ook bij aan meer werkplezier. "De vorige tractor reed op diesel. Dat gaf zwarte rookwolken, stank en herrie", vertelt Duijvesteijn. De nieuwe tractor valt beter in de smaak. "Geen oorkleppen meer, geen stoffige longen aan het einde van de dag en een schone lucht in het bedrijf." De medewerkers kunnen elkaar dus weer verstaan. "En we hebben de radio weer aan", aldus Duijvesteijn.