Archief

Warme kerst voor Trias Westland

De aardwarmtewinning van Trias Westland aan de Lange Broekweg in Naaldwijk komt weer op gang.

Nadat de installaties ruim vier maanden uit bedrijf zijn geweest, heeft het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) groen licht gegeven voor de herstart. Op 10 september was er bij een explosie een bovengrondse leiding geknakt.

Op vragen van de WOS reageert Trias Westland: "We zijn verheugd te kunnen melden dat we gisteren met de inbedrijfstellingsprocedure zijn gestart. Het warmtenet is opgewarmd, waarna we het eerste doublet op half vermogen hebben opgestart. Als dit stabiel draait, kunnen we ook het tweede doublet opstarten." Het bedrijf vervolgt: "Vanaf nu duurt het nog een aantal dagen voordat we weer volledig in bedrijf zijn en de volledige warmtecapaciteit kunnen bieden aan alle aangesloten glastuinbouwondernemers."

Het technisch herstel van de installatie heeft nogal wat tijd gekost. "Hierbij waren we afhankelijk van de levertijd van het materiaal", zegt Trias. "We hebben daarnaast onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de oorzaak. Als eerste naar incident zelf: wat is er gebeurd, hoe kon het gebeuren en hoe zorgen we ervoor dat het niet weer kan gebeuren. Ten tweede een integraal onderzoek, daarmee hebben we de gehele installatie beoordeeld."

Het SodM laat desgevraagd aan de WOS weten: "Wij hebben sinds het incident op 10 september intensief meegekeken of de conclusies en aanbevelingen uit de diverse onderzoeken en externe beoordelingen voldoende zijn verwerkt."

Op basis van het plan van aanpak heeft SodM aan Trias Westland aangegeven een onafhankelijke deskundige partij in te schakelen voor het beoordelen van de implementatie van de uitgevoerde technische en organisatorische aanpassingen. Ook heeft de toezichthouder het bedrijf opgedragen een second opinion te laten uitvoeren op het ontwerp en het gebruik van de herbouwde aardwarmte-installatie.

SodM heeft na een vorige week uitgevoerde eindinspectie geconcludeerd dat "alle benodigde technische en organisatorische maatregelen zijn genomen die nodig zijn om te kunnen opstarten".