Archief
Archief WOS

25 jaar na extreme wateroverlast: 'Sinds 1953 niet meegemaakt'

Deze week is het 25 jaar geleden dat onze regio werd getroffen door een forse wateroverlast. Op sommige plekken viel in korte tijd meer dan 120 millimeter regen. De kans dat zo'n bui nog een keer valt, wordt door klimaatverandering steeds groter.

Op zondag 13 en zaterdag 14 september 1998 werd west-Nederland getroffen door een aaneenschakeling van zware regenbuien. In die twee dagen viel er meer neerslag dan normaal in een maand tijd. "Zondag hadden we de hele dag regen, 's nachts ging het helemaal los. Toen wist je eigenlijk al dat het foute boel zou zijn", herinnert Rinus Noordam, tuinder aan de Oostbuurtseweg in De Lier, zich.

"Er was paniek. De kassen liepen allemaal onder. De huizen die laag stonden, liepen ook onder. Iets dat we sinds 1953 nooit hadden meegemaakt", vult Yvon Schneider aan. Zij was in die tijd uitbaatster van restaurant De Scheepswerf aan de Zwethkade Zuid in Den Hoorn. "Op de parkeerplaats van het restaurant stonden alle buren 's morgens vroeg zandzakken te vullen. Wij dachten: wat gaat er gebeuren? Hebben we een wagen besteld of zo? Maar toen bleek dat de dijken op springen stonden. Dus het was behoorlijk spannend."

"Er stond dertig centimeter water", vervolgt Noordam. "De overbuurman had skimmia's, heel zijn kas stond blank. Hierachter zat een tomatentuinder, daar stonden alle matten in het water. Met plastic kistjes hebben ze geprobeerd om die matten boven het water te krijgen. Maar toen was het leed al geleden."

In onderstaande beelden is meer te zien over de gebeurtenissen:

Eens in 100 jaar

Gemiddeld over het hele gebied viel er in die 48 uur 110 millimeter regen. In het zuidwestelijke gedeelte ging het zelfs om gemiddeld 130 millimeter. De verwachting was destijds dat zoveel neerslag niet vaak zou voorkomen, ongeveer eens in de 1.000 jaar. Door klimaatverandering blijken die prognoses inmiddels achterhaald. Vijftien jaar later, in oktober 2013, werd Westland - met name de Hoefpolder - opnieuw getroffen door extreme neerslag. Toen ging het om 108 millimeter in 24 uur tijd. En in juni 2016 viel in onze regio in slechts zeven uur tijd 75 millimeter aan regen.

De kans dat '1998' nog een keer voorkomt, is inmiddels een stuk groter geworden. Eens in de 100 jaar, is nu de verwachting. En in 2085 zou dat wel eens, eens in de 50 jaar jaar kunnen zijn, schrijft het Hoogheemraadschap van Delfland in de 'Langetermijnstrategie wateroverlast'.

"We nemen zoveel als mogelijk maatregelen, maar er is altijd een kans dat de weersontwikkeling onze inspanningen overstijgt", vertelt hoogheemraad Peter Ouwendijk. "We moeten er rekening mee houden dat er water in de straat blijft staan en dat we natte voeten krijgen."

Delfland heeft in de afgelopen tijd diverse preventieve maatregelen genomen om wateroverlast tegen te gaan. "In Schipluiden hebben we de kade vervangen. We verbreden de Boomawatering in Westland. Zo zijn er een fors aantal projecten uitgevoerd waarmee we continu bezig blijven om de wateroverlast voor te blijven."