Archief
WOS

WOS

Corporatie niet blij met schrappen flexwoningen Monster

De Wassenaarsche Bouwstichting is niet blij dat de gemeente Westland geen prioriteit meer geeft aan de komst van 80 flexwoningen aan de Molenweg in Monster.

Dat schrijft de woningcorporatie in het jaarverslag over 2022. "Dat plan is vergunningsgereed, maar wordt door de gemeente niet in procedure gebracht vanwege bezwaren bij de twee grootste (lokale) coalitiepartijen", waarmee wordt verwezen naar Westland Verstandig en GemeenteBelang Westland.

De plannen voor flexwoningen zijn al een paar jaar oud. Het gaat om een locatie aan de Molenweg achter het medisch centrum en de tandartsenpraktijk. De woningen waren bedoeld voor spoedzoekers, onder wie starters en mensen die uit een maatschappelijke opvang komen. Het Rijk wil een bijdrage van 900.000 euro verstrekken.

"Het plan is ontwikkeld op verzoek van en in samenwerking met de gemeente", schrijft de corporatie. Toen er na de verkiezingen in 2022 een nieuwe coalitie kwam van WV, GBW en VVD, is het plan echter stopgezet. De partijen wijzen op bezwaren van omwonenden. Volgens de Wassenaarsche Bouwstichting heeft de corporatiebestuurder en de wethouder met de omwonenden gesproken, maar dat leverde niets op.

'Inconstitentie in beleid'

De Wassenaarsche Bouwstichting noemt het "zeer spijtig dat een vergunnings- en uitvoeringsgereed plan, ondanks de grote druk op de woningmarkt, niet gerealiseerd kan worden (...) Wat ons betreft is deze gang van zaken, de inconsistentie in beleid, aanleiding voor een forse kanttekening bij de afspraken tussen Rijk, provincie en gemeente(n) in het kader van de 'Regionale realisatie agenda woningbouw'."

De corporatie heeft in de afgelopen jaren al 90.000 euro gestoken in voorbereiding en uitwerking van het plan, dat dus is ontwikkeld op verzoek van de gemeente.

1.500 flexwoningen

Westland heeft met de provincie en het Rijk afgesproken dat er in de komende vier jaar 1.500 flexwoningen worden geplaatst, maar de vraag is in hoeverre dat haalbaar is. Naast de locatie Molenweg viel eerder ook al de Oostduinlaan in 's-Gravenzande af. Plannen voor flexwoningen aan de aan de Poeldijkseweg in Monster, de Opstalweg in Naaldwijk en de Heulweg in Wateringen zijn na tussenkomst van de gemeenteraad ook van de baan.

Voormalig wethouder Barend Rombout hoopte de plannen aan de Waellandweg in Monster nog wel te kunnen doorzetten, maar ook die locatie stuit op verzet van omwonenden.

Categorieen:
Nieuws Algemeen Westland