Archief
Google Maps

Snel 80 flexwoningen bij Molenweg in Monster

De Wassenaarsche Bouwstichting wil in Westland flexwoningen gaan realiseren.

De eerste 80 moeten komen op een stuk grond langs de Molenweg in Monster, dat gemeentelijk eigendom is. Er moet eind dit jaar een vergunning op tafel liggen. Na de zomer zal het overleg met de omwonenden van start gaan.

De locatie aan de Molenweg achter het medisch centrum en de tandartsenpraktijk is in beeld gekomen, omdat realiseren van flexwoningen op drie beoogde locaties niet echt opschiet. Dat zijn de Haagweg in Monster en twee plekken in 's-Gravenzande: in de Waelpolder en aan de Oostduinlaan. Pogingen om marktpartijen voor de bouw te interesseren, zijn op niets uitgelopen. De Wassenaarse corporatie toonde zich wel bereid de locaties als totaalpakket te realiseren.

Bij de Oostduinlaan moeten 60 flexwoningen komen, maar de ontsluiting via de smalle tuinderslaan stuit op bezwaren van de omwonenden. De beoogde flexwoningen aan de Haagweg achter de projectbureau van de Westlandse Zoom moeten nog de goedkeuring krijgen van de provincie, omdat delen van de locatie langs het water vrij moeten worden gehouden. Over de 40 woningen in de Waelpolder zijn principeafspraken gemaakt met ontwikkelingsmaatschappij ONW, maar de exploitatietermijn van vijf jaar (elders tien jaar) geeft problemen.

De gemeente wil bij de realisatie van de flexwoningen de subsidiepot 'Kwetsbare groepen' van het ministerie van Binnenlandse Zaken gebruiken. Ook gaat de gemeente in gesprek met het ministerie en de Raad voor Ondernemend Nederland om te kijken wat mogelijk is om de realisatie van de woningen te versnellen.

Alternatieve woonvormen

Het college komt verder tegemoet aan de wens van de gemeenteraad om alternatieve woonvormen mogelijk te maken. Daarbij wordt met name gedacht aan woonboten en zogenoemde tiny houses.

Uitbreiding van het aantal woonboten in de Brede Lee in De Lier stuitte op bezwaren, maar het college ziet wel wat in de suggestie om woonboten in de Blakervaart mogelijk te maken, als deze aan de kant van de Lierse nieuwbouwwijk Molensloot komen te liggen. Al zal nog wel het Hoogheemraadschap van Delfland goedkeuring moeten geven.

Wat betreft tiny houses komt er een nieuwe proef in Kwintsheul, volgend op de vier huisjes aan de Monnikenlaan in Naaldwijk die later dit jaar worden opgeleverd. Een tuinder aan de Mariëndijk is bereid om voor de periode van tien jaar 4 tot 6 tiny houses op zijn grond te laten zetten.
In beginsel worden geen extra woningen toegestaan in het glastuinbouwgebied, maar vanwege het tijdelijke karakter van het project is de gemeente bereid voor de tiny houses een uitzondering te maken. De initiatiefnemers willen de plekken verpachten en kunnen zelf zorgen voor riolering, water en elektra.