Scholen zien steeds minder ouders bijdrage betalen: 'Volgend jaar hebben we écht een probleem'
Of er volgend jaar nog schoolreisjes en feesten op de Kyckert in Wateringen georganiseerd kunnen worden? Dat is behoorlijk onzeker. Scholen in de regio zien het budget voor hun activiteiten steeds kleiner worden nu de ouderbijdrage expliciet vrijwillig is.
Sander Meijer, directeur van basisschool De Kyckert: "We teren dit jaar nog op het potje van vorig jaar, maar voor volgend jaar staat de schoolreis écht op de tocht."
Sportdagen, schoolreisjes, bezoekjes aan musea en het grote Kyckertfeest. Het is normaal allemaal vaste prik bij de openbare basisschool in Wateringen. "Maar sinds we expliciet moeten vermelden dat de ouderbijdrage vrijwillig is, haken veel ouders af", vertelt de directeur. "Waar normaal 85 procent van de ouders betaalde, is dat nu 58 procent, met heel veel herinneringen in de nieuwsbrief, want dat mogen we niet meer persoonlijk doen. Dat betekent dat iets meer dan de helft van de ouders betaalt en daarmee is het voor de ouderraad heel lastig om de activiteiten nog te bekostigen."
Ouders van de Kijckert zijn verdeeld over de vrijwillige ouderbijdrage. "Ik betaal hem altijd, maar ik kan niet in iemand anders z'n portemonee kijken", reageert een moeder. Een andere ouder vertelt dat zij de bijdrage van dit jaar nog niet voldaan heeft. "Ik kan het niet betalen, voor ouders die het minder breed hebben, is het prettig dat het vrijwillig is, al is het jammer voor de kinderen." Een vader heeft een idee voor een oplossing. "Als de ouders die het wél kunnen, nu een hoger bedrag gaan betalen?"
Meijer wil één ding benadrukken: "Het is natuurlijk goed dat ouders met een klein inkomen de mogelijkheid hebben om niet te betalen en dat hun kinderen niet worden buitengesloten. Tegelijkertijd zet het ons als scholen voor een steeds groter wordend probleem. We kunnen het voor dit jaar nog rondbreien met een buffer, maar voor volgend jaar? Ik heb geen idee. De schoolreis staat op de tocht, want het leeuwendeel van dit budget komt echt uit die vrijwillige ouderbijdrage."
Volgens Meijer ontstaat er ook een ander fenomeen binnen de school. "Er zijn gezinnen die het kúnnen betalen, maar die zoiets hebben van: als de helft van de ouders niet betaalt, waarom zou ik dan wél betalen? Er is een groep die voorheen altijd betaalde, maar dat nu uit principe niet meer doet. Dat werkt eigenlijk de opzet vanuit de overheid dat iedereen gelijke kansen moet krijgen, juist tegen."
Minimumbedrag vragenToch hebben lang niet alle scholen er last van. Bij de Mariaschool - die 100 meter van de Kyckert ligt - betaalt nog zeker negentig procent. "Ik ben heel blij met 'mijn' ouders', zegt directeur Debby Haring. Volgens haar is het niet alleen een probleem van kwetsbare wijken, gezien het feit dat een andere school binnen dezelfde wijk er wél last van heeft. ' In de huidige tijd waarin alles duurder wordt, kan die bijdrage net even te veel zijn. Op het moment dat het dan zo expliciet wordt genoemd dat het vrijwillig is, haken veel ouders af."
Sander Meijer van De Kyckert overlegt druk met de ouderraad hoe ze dit probleem op moeten lossen. "We willen niet zeggen: onze schoolreis gaat volgend jaar niet door, maar of we nog dezelfde bestemmingen kunnen aanrijden zoals we altijd deden, is de vraag." Ook het grote 'Kyckertfeest' - waarbij er optredens zijn en een braderie is - hoopt hij in de toekomst voort te zetten. "Dat soort activiteiten zijn toch de slagroom op de taart. Als de gemeente in het Westland niet financieel bijspringt, gaan we een minimumbedrag aan de ouders vragen, om alles toch door te kunnen laten gaan."