Archief
WOS

Westland heeft economisch wind mee

De economie van Westland groeit, het aantal bedrijven en het aantal banen is in de laatste zes jaar toegenomen. En de Westlander heeft meer te besteden dan het landelijk en provinciale gemiddelde.

Het gaat dus economisch voor de wind met Westland. Dat blijkt uit het rapport Dashboard Gemeente Westland van onderzoeks- en adviesbureau Birch in opdracht van de gemeente, waarin een groot aantal cijfers over de Westlandse economie en het lokale vestigingsklimaat is samengebracht.

Maar er zijn ook zorgen. In Westland neemt het aandeel hoogopgeleiden in de beroepsbevolking minder hard toe dan in Nederland en Zuid-Holland en dat plusje komt door een krimp in het aandeel middelbaar opgeleiden. Waar in Nederland en Zuid-Holland het aandeel laagopgeleiden afneemt, blijft dat in Westland gelijk.

En het gaat ook nog niet crescendo met het aantal start-ups, jonge bedrijven met een innovatief businessmodel. Van de 679 startups in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zijn en maar 5 in Westland gevestigd. Die zijn dan wel weer actief in de sectoren Food, Energy en Robotics. Het innovatieve vermogen van Westland wordt sterk belemmerd door een zwakke positie op het gebied van talent, ondersteunende diensten en infrastructuur, aldus het rapport.

Glastuinbouw

Van de Westlandse beroepsbevolking werkt 48 procent in de gemeente zelf. In de sector glastuinbouw steeg het aantal vaste werknemers (seizoenarbeiders zijn buiten beschouwing gelaten) tussen 2016 en 2021 van 14.488 naar 15.285. Tegelijkertijd kromp het aantal bedrijven in de sector in die jaren van 1.218 naar 1.077. Alleen bij de teelt van snijbloemen en -heesters onder glas was er sprake van krimp in zowel banen als bedrijven. De sterkste groei in banen en bedrijven deed zich voor bij de groothandel in groente en fruit.

Opvallend is wel dat het aantal hectare aan glastuinbouw de laatste jaren weer aan het stijgen is. Waar het glasareaal tussen 2005 en 2015 gestaag afnam, is er daarna weer een toename te zien. Al blijft het aantal hectare nog wel onder dat van 2005. In die periode is het aantal bedrijven daarentegen meer dan gehalveerd.

Leegstand

Nog een paar wetenswaardigheden uit het rapport: de stijgende lijn in het aantal leegstaande panden, niet bedoeld als woonruimte, is sinds 2020 omgebogen. Waarbij aangetekend wordt dat het aantal vierkante meters wel stijgt, het gaat dus om grotere panden die leegstaan. Het aantal meters leegstaande winkelpanden laat na een aantal jaren van daling sinds 2020 weer een stijging zien. De leegstand in de detailhandel is in het centrum van Naaldwijk het grootst: 9,1 procent in 2021, maar de trend is hier dalend. De gemiddelde leegstand in Westland is 4,7 procent. In Wateringen steeg de leegstand tussen 2018 en 2021 snel en kwam uit op 6,6 procent. En dat terwijl het aantal vierkante meters in de detailhandel zelfs iets afnam.

Wethouder Pieter Varekamp (economie) zegt in een reactie op het rapport: "Het onderzoek laat zien dat innovatie en ontwikkeling hier razendsnel gaan. Dat is een goede zaak en bevestigt dat Westland het Silicon Valley van de glastuinbouw is. Tegelijkertijd is onze ambitie om koploper te blijven en dat vraagt om investeringen. Ja, het aantrekken van talent lukt op dit moment nog onvoldoende. Er is behoefte aan ruimte en betere bereikbaarheid. Mede daarom investeert de gemeente in Flora Campus Westland. Dat past bij onze ambitie om een van de meest toonaangevende economieën van Nederland en koploper in de glastuinbouw te blijven."