Archief

Lisanne viert Moederdag maar 'niemand' gelooft dat zij de moeder van Pip is

Net als vele moeders en dochters vieren ook Lisanne (36) en Pip (6) uit Wateringen vandaag Moederdag. Toch geloven maar weinig mensen in eerste instantie dat de twee moeder en dochter zijn.

Lisanne heeft namelijk een getinte huid, donkerbruin haar en donkerbruine ogen. Pip is blank, heeft superblond haar en blauwe ogen. Lisanne: "In het begin heb ik zelf ook nog wel eens gedacht; ze zal toch niet omgewisseld zijn?"

Als Pip zes jaar geleden geboren wordt, hebben Nick en Lisanne uit Wateringen al twee kinderen: Mees (13) en Fie (10). "Allebei hebben ze, net als ik een Indisch uiterlijk", vertelt Lisanne. "Donker haar, donkere ogen en een getinte huidskleur. Toen ik in verwachting raakte van Pip, is het dan ook geen seconde bij me opgekomen dat de derde 'anders' zou zijn, ondanks dat mijn man wel blank en blond is."

De geboorte van hun derde dochter was dan ook een complete verrassing. "Kijk nou Nick, ze is blank", was het eerste wat Lisanne zei toen het kindje op haar buik was gelegd. Dat bleef ook na de geboorte zo. "Ze werd eigenlijk steeds lichter, haar haarkleur is tegen het witte aan, en ze heeft echt zo'n Engelse huid, die snel verbrandt. Omdat ik Pip na de bevalling aan een verpleegster moest afgeven, toen ik zelf naar de operatiekamer moest, heb ik wel eens gedacht: ze zal toch niet verwisseld zijn?"

Privéfoto

'Zijn jullie een samengesteld gezin?'

Maar die gedachte verdwijnt naarmate Pip ouder wordt. "Ondanks dat ze nog steeds heel licht is, zie ik aan haar amandelvormige ogen dat er toch iets Indisch inzit. En ze lijkt op mijn man, ze is echt van ons!' Desondanks zorgt het andere uiterlijk van haar derde dochter soms voor ingewikkelde situaties. 'Mensen denken vaak dat ze een oppaskindje is of mijn stiefdochter. Ook aan mijn andere kinderen is wel eens gevraagd of ze wel allemaal dezelfde ouders hebben."

Pip heeft zelf ook een periode gehad dat ze moeite had met het feit dat ze er anders uit ziet. Lisanne: "Dan zei ze: ik wil ook donker haar, en waarom heb ik blauwe ogen? Dan zei ik: jij lijkt op papa!" Haar man Nick is er trots op dat Pip wél op hem lijkt. "Deze is van mij", lacht Nick. "Het is leuk om ook een stukje herkenning qua uiterlijk te zien, wat ik bij de andere twee niet heb."

Privéfoto

Hoe uitzonderlijk is dit? Op erfelijkheid.nl valt daar het volgende over te lezen: Van elk gen erf je twee kopieën: één van je vader en één van je moeder. Ook de genen van je grootouders en verre voorouders hebben invloed op de kleur van je huid. Binnen een gezin kan de huidskleur dus verschillen. Heeft iemand - hoe ver terug ook - een blanke voorouder, dan draagt iemand mogelijk genen bij zich die leiden tot een blanke huidskleur. Geven twee ouders waarvan één een donkere huidskleur en één een blanke huidskleur heeft toevalligerwijs beiden dit gen door aan een kind dan kan dit erin resulteren dat hieruit toch een blank kind met blauwe ogen komt. Dit is zelfs mogelijk - en dat is dan nog zeldzamer - wanneer beide ouders een donkere huidskleur hebben, zolang beide in ieder geval tenminste één blanke voorouder hebben. Bij een twee-eiige tweeling kan het zelfs voor komen dat één kind blank en één kind donker is.

Nu is Pip inmiddels trots op haar blonde uiterlijk. En de Indische roots zitten er toch wel. "Mijn lievelingseten is nasi en sotoh, en ik wil graag een keer naar Indonesië, naar de rijstvelden", vertelt ze. Lisanne valt haar dochter bij: "En daar hebben onze andere twee kinderen juist helemaal geen behoefte aan."

Privéfoto

Ondanks hun verschillende uiterlijk herkent Lisanne ook veel van zichzelf bij haar blonde dochter. "Ze is altijd aan het zingen en dansen, dingen die ik vroeger ook deed. En ze houdt net als ik van de zon. Als ik in de tuin lig, komt ze er bij liggen met haar ogen dicht. Het enige verschil is dat zij snel verbrandt en ik niet. En ze weet net als ik heel duidelijk wat ze wil. Dus ondanks de verschillen lijken we ook op elkaar!"

Categorieen:
Nieuws Algemeen Wateringen