Archief
MLTV'90

'Alleen verhuizing neemt geluidsoverlast bij MLTV'90 nog weg'

Alleen een verhuizing naar de rand van Monster lijkt de geluidsoverlast bij tennis- en padelvereniging MLTV'90 écht te kunnen oplossen. Geluidswanden verhelpen het probleem niet en leden willen niet nog verder terug in speeltijd.

MLTV’90 ligt midden in de Monsterse woonwijk Zwartenhoek. Na de aanleg van vier padelbanen ervaart een deel van de omwonenden geregeld ernstige overlast. "Het gaat om het harde geluid van de ballen. Dat komt omdat er geen racket met snaren wordt gebruikt, maar een hard bord en ze spelen in een glazen klankkast", legde Monsternaar Edwin Verbeek eerder uit aan de WOS. De bewoners legden hun klacht vorig jaar neer bij de Omgevingsdienst Haaglanden. Die concludeerde na onderzoek dat er in de avond te veel geluid wordt gemaakt.

Padel is een combinatie van tennis en squash en wordt gespeeld op een baan die is omgeven door glazen wanden. In de afgelopen jaren zijn veel verenigingen begonnen met het aanbieden van padel, om zo het aanbod van activiteiten te kunnen uitbreiden.

In overleg met omwonenden en de gemeente besloot het clubbestuur eind vorig jaar al dat er na 21.00 uur geen padel meer mag worden gespeeld. Eerder mochten padellers nog tot 22.30 uur op de baan staan.

Geluidswanden

Genoemde maatregel werd genomen in afwachting van structurele maatregelen. In samenspraak met een ingenieursbureau en een leverancier van wanden werd ervoor gekozen om een constructie om de vier padelbanen heen te laten bouwen. "Hiermee zouden we gaan voldoen aan de wettelijke normen", zegt Pieter van der Linden, voorzitter van de stichting die het complex van MLTV'90 beheert.

De oplossing werd ook gepresenteerd aan de ODH, maar die wees het voorstel af. "We moesten niet alleen kijken naar het geluid dat wordt geproduceerd door de padel, maar door het hele complex", aldus Van der Linden, die dus op zoek moest naar een andere maatregel.

Oplossing afgewezen

Van der Linden hoopte tot vorige week nog dat hij een nog enigszins 'verkoopbare' oplossing kon presenteren aan de leden. Maar de enige optie om de geluidsoverlast weg te nemen bleek een combinatie van een geluidswand en een flinke inperking van de speeltijd op het complex. "We zouden in de avonduren gaan van 28 uur op acht banen naar 6,5 uur tennis verdeeld over vier banen en nog maar zes uur padel over drie banen in plaats van 14 uur over vier." Die maatregel is dinsdagavond gepresenteerd tijdens een algemene ledenvergadering, waar zo'n 200 (van de 800) leden op afkwamen. Zij stemden bijna unaniem tegen.

Hoe nu verder? Volgens Van der Linden lijken er nog maar twee scenario's reëel: "Een gedeeltelijke overkapping van het park, dus er een hal van maken, maar dat is vergunningtechnisch lastig." Optie twee is een verhuizing naar een andere locatie aan de rand van het dorp. "Dat lijkt voor de lange termijn de beste optie."

Enquête

En dat terwijl veel omwonenden juist heel blij zijn met het tennispark in hun wijk. Eerder dit jaar bleek uit een enquête die de club hield onder buurtbewoners, dat het merendeel geen overlast ervaart en graag wil dat MLTV'90 blijft waar het nu is. De enquête, die werd verspreid bij 80 woningen, werd 53 keer ingevuld en daarvan waren 50 positief. "Er zijn nu zelfs buren opgestaan die brieven sturen naar de gemeente, omdat zij niet willen dat de club weggaat", weet Van der Linden, die zegt dat er meerdere huishoudens klagen over geluidsoverlast.

Wethouder Anko Goudswaard (sport) gaat komende maandag in gesprek met de club over de ontstane situatie. Hij komt met een aantal scenario’s, die besproken zullen worden. De wethouder neemt de problemen uiterst serieus. "Padel is een van de hardst groeiende sporten in ons land. Je kunt die dus niet zomaar opzij zetten", aldus Goudswaard.

Van der Linden is benieuwd naar de uitkomsten van het gesprek: "Als er duurzame opties zijn om de geluidsoverlast op het sportpark weg te nemen, dan hebben leden nog altijd de voorkeur om op deze locatie te blijven", zegt hij.

Polanen

In 2018 en 2019 is onderzoek gedaan naar een mogelijke verhuizing van MLTV'90 naar sportpark Polanen. Daar zou de club dan een complex gaan delen met voetbalvereniging Sportclub Monster. Het prijskaartje dat daaraan hing, bleek echter te hoog en dus besloot de gemeente de huidige situatie te handhaven. MLTV'90 besloot daarop juist te investeren in het huidige park aan de Jan Steenstraat.