Archief

ODH: MLTV'90 maakt te veel lawaai, club werkt aan maatregelen

De sport padel bij MLTV'90 in Monster zorgt in de avonduren voor te veel geluidsoverlast. Dit blijkt uit metingen van de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH).

De ODH heeft de club tot komende maandag gegeven om 'de geconstateerde overtreding' te beëindigen, zo blijkt uit een brief die is verstuurd aan omwonenden. MLTV'90 is verrast, omdat dit ingaat tegen eerder gemaakte afspraken met de ODH en gaat in verweer.

Overlast

Omwonenden van het sportcomplex aan de Jan Steenstraat klagen al langer over geluidsoverlast. De tennisclub besloot mede met het oog op dalend ledenaantal in 2018 twee padelbanen aan te leggen. Die bleken zo'n daverend succes, dat er vorig jaar nog eens twee banen bij kwamen.

Padel is een combinatie van tennis en squash. Om de banen staan glazen wanden en in de spelregels is het toegestaan om de bal daar tegenaan te slaan. "Het gaat om het harde geluid van de ballen. Dat heeft ermee te maken dat er geen racket met snaren wordt gebruikt, maar een hard bord en ze spelen in een glazen klankkast", legde bewoner Edwin Verbeek eerder uit aan de WOS.

De vereniging baalt van de ontstane situatie met de bewoners en heeft met de Omgevingsdienst Haaglanden en de gemeente Westland afgesproken om met maatregelen te komen. "In goed overleg met ODH en de buren hebben we een akoestisch onderzoek laten uitvoeren door een gerenommeerd ingenieursbureau", laat MLTV'90-voorzitter Frank Faber weten aan de WOS. "Wij hebben de tijd gekregen om tot drie maanden na 27 oktober de uitkomsten van het akoestisch rapport en het rapport zelf met de ODH te delen."

5 decibel te hard

Ondertussen heeft de ODH op 21 september 'naar aanleiding van meerdere overlastmeldingen' geluidsmetingen uitgevoerd. Uit het rapport blijkt dat de club in de avonduren (tussen 19.00 en 23.00 uur) te veel sportgeluid produceert: in totaal 5 decibel meer dan is toegestaan in dit tijdvak.

Bewoners zijn over dit rapport per brief geïnformeerd. In die brief geeft de ODH aan dat het de club een deadline heeft gesteld. "In verband met wettelijke bepalingen hebben wij een redelijke termijn gegeven. Wij gaan ervan uit dat het bedrijf (de club, red.) de geconstateerde overtreding 14 november 2022 zal beëindigen. Na afloop van dit termijn zal opnieuw een geluidmeting uitgevoerd gaan worden om te controleren of de vereniging dan wel voldoet. Als dan zou blijken dat milieuvoorschriften opnieuw of nog steeds worden overtreden, zullen handhavende maatregelen worden genomen."

'Verbaasd en verrast'

Voor het clubbestuur kwam het geluidsrapport onverwacht. Voorzitter Faber is 'verbaasd en verrast'. "Zowel de contacten die de club heeft bij de gemeente als het bestuur van de vereniging waren niet op de hoogte van deze actie." Volgens hem gaat dit ook in tegen wat eerder is afgesproken. "De club gaat hier dus ook tegen in verweer en zal daar vóór eind deze week in een brief de ODH berichten."

Ondertussen is het eerder genoemde akoestisch onderzoek afgerond. De resultaten worden komende dinsdag besproken met wethouder Anko Goudswaard (Sport). "Tijdens dit overleg zullen maatregelen worden besproken die de overlast moeten elimineren; we kijken naar akoestische doeken en geluidswallen", aldus Faber. "Begrijpelijk is dat dit in goed overleg moet plaatsvinden, want wat we gaan implementeren moet effectief zijn en moet worden betaald."