Tien jaar Schuldhulpmaatje Westland: 'Ik hoop op structurele verandering'
Schuldhulpmaatje is in 2023 tien jaar actief in Westland. In die tijd zijn ruim 700 gezinnen in de gemeente geholpen. Voorzitter Frank Lansbergen hoopt dat de organisatie in de toekomst minder 'brandjes moet blussen'.
Schuldhulpmaatje begeleidt gezinnen die in de financiële problemen zijn gekomen. "We zitten naast ze aan de keukentafel. Het liefst nog voordat ze bij de gemeente in aanmerking komen voor schuldsanering", vertelt Lansbergen in het WOS-radioprogramma De WOS van 4 tot 6. "En dan gaan we overzicht creëren, rustig kijken welk plannetje we kunnen maken om elke maand iets aan de schulden te doen."
Zo'n traject kan een paar maanden duren, maar soms ook meerdere jaren. "Het is ontzettend belangrijk dat die mensen eindelijk een beetje hoop krijgen om uit de malaise te komen. Het doel is dat mensen het zelf oppakken en ze er weer goed voorstaan."
Beluister het hele gesprek met Frank Lansbergen:
'Incidentele hulp'
Met het oog op de toekomst hoopt Lansbergen dat incidentele hulp niet meer nodig is, maar dat er structureel iets verandert. "Er zijn heel veel regelingen die goed zijn voor mensen met geldzorgen: denk aan de energiecompensatie, ontbijt op scholen, de Voedselbank die meer producten krijgt, er wordt nu gedacht aan gratis sporten voor bijstandskinderen. Maar dat zijn randverschijnselen die het echte probleem niet aanpakken."
"Ik hoop dat het uiteindelijk structureel gaat veranderen. Dat het basisinkomen van mensen die laag zitten wat hoger wordt, waardoor wij niet steeds die brandjes hoeven te blussen", aldus Lansbergen. "Er is altijd een groep die extra ondersteuning nodig heeft. Mensen die pech hebben bij een scheiding of ontslag, maar ook die ongeletterd zijn of digitaal niet sterk."
Jubileumevenement
Om het tienjarig bestaan te vieren, is er deze donderdagavond (13 april) een jubileumevenement in De Rank in De Lier. Veel maatschappelijke organisaties als het Sociaal Kernteam Westland, Voedselbank, Vitis Welzijn, gemeente Westland, politieke partijen en de vijftig vrijwilliger van Schuldhulpmaatje Westland staan stil bij de ruim 700 gezinnen die zijn geholpen en bij het huidige armoedebeleid in het Westland. Er worden mensen in het zonnetje gezet en er is ook een dynamisch interactiemoment met alle genodigden. Een cabaretgroep zorgt voor een luchtige noot.De aanwezigen krijgen ook een boekje uitgereikt. "Er bestond al een boekje 'Stap uit de schulden', dat hebben we helemaal omgebouwd naar de Westlandse situatie", zegt Lansbergen.
Mensen die ook hulp nodig hebben, kunnen terecht op Schuldhulpmaatjewestland.nl.