Archief
Omroep West

Omroep West

Notenboer Evers naar rechtbank over kraam op 's-Gravenzandse markt

De notenkraam-soap in 's-Gravenzande krijgt nog een vervolg. Eigenaar Arie Evers van de kraam die vorig jaar zijn vergunning moest inleveren door een fout van de gemeente, wil een uitspraak van de rechtbank.

Evers voelt zich gesterkt door het advies van de bezwarencommissie, die zijn bezwaarschrift gegrond verklaarde. Het college van B en W bleef echter bij zijn besluit om de vergunning in te trekken en kwam met een nadere motivering. "Ik stap naar de rechter", aldus Evers. "Dat de commissie mijn bezwaar gegrond heeft verklaard, is het bewijs dat ik in mijn recht sta", briest de ondernemer uit Dodewaard. Hij is nog altijd boos over het feit dat hij een jaar geleden zijn plaats op de markt moest afstaan aan collega-concurrent Bas Boer uit Ridderkerk. Volgens de gemeente is de vergunning aan Evers destijds foutief verleend. Notenhandelaar Boer stond als eerste op de wachtlijst, maar deze lijst is 'zoekgeraakt'.
Evers was van meet af aan niet van plan zich bij het besluit neer te leggen, en tekende bij de gemeente bezwaar aan. Een onafhankelijke bezwarencommissie boog zich de afgelopen maanden over de 'marktplek-zaak', en trok uiteindelijk de conclusie dat het intrekken van de vergunning door de gemeente Westland "onvoldoende is gemotiveerd", en adviseert het bezwaar gegrond te verklaren en de beslissing opnieuw te overwegen. Toch heeft de gemeente het advies aan de kant geschoven. Evers: "Dat er niks met het advies gedaan is, vind ik onbegrijpelijk."

"Kan ook zo'n wachtlijst maken met Excel"

Volgens de gemeente is er namelijk 'een gedegen juridische grondslag aanwezig om de standplaatsvergunning in te trekken'. Evers was eerst bedrijfsleider bij de notenkraam die al jaren op de 's-Gravenzandse markt stond, en wilde die in 2021 op eigen naam laten zetten. Als je drie jaar bedrijfsleider bent, mag de kraam automatisch overgeschreven worden, maar Evers vroeg zijn vergunning al na anderhalf jaar aan. Als dat gebeurt, moet de wachtlijst er weer bij gepakt worden, en daar stond notenhandelaar Boer op dat moment al zes jaar op, dus langer dan Evers.

Volgens Evers is hij verkeerd geïnformeerd. "De marktmeester vertelde mij destijds dat er op dat moment helemaal geen wachtlijst was. Daar heb ik meerdere getuigen van." Volgens de gemeente en de marktmeester is de wachtlijst zoekgeraakt, en is de vergunning daarom foutief aan Evers verleend.
Evers heeft nog steeds z'n twijfels over de betrouwbaarheid van de lijsten. "Ik heb inmiddels meerdere versies voorbij zien komen. Ik kan zelf ook zoiets in elkaar draaien met een Excel-bestandje."

"Evers wist wel degelijk van wachtlijst"

Maar volgens notenhandelaar Bas Boer, die bovenaan de lijst stond, wist Evers wel degelijk dat er een wachtlijst was. "Daar heeft hij zich namelijk zelf ook ook bij ingeschreven, dan weet je dat toch?" Voor Boer was het al jaren een droom om op de 's-Gravenzandse markt te staan. "Het is een vrijdagmarkt, dat is sowieso de beste dag van de week voor ons als notenkraam. En het is gewoon echt een heel leuke markt, middenin het centrum, leuke ondernemers en fantastische klanten."

Bas Boer op de markt in 's-Gravenzande WOS

"Zijn er al vanaf 1980 mee bezig"

Daarom stapte de notenboer uit Ridderkerk samen met zijn vrouw - met wie hij het notenbedrijf runt - naar een advocaat. "Als we geen gelijk hadden gehad, dan waren we er ook nooit achteraan gegaan. Maar we wisten gewoon: wij hebben recht op die vergunning, we zijn er al vanaf 1980 mee bezig." De marktmeester die Evers vertelde dat er geen wachtlijst was, is op non-actief gesteld. Of er sprake is geweest van vriendjespolitiek? Boer: "Daar doe ik geen uitspraken over. Het enige wat ik weet, is dat wij die plek hoorden te krijgen. En de gemeente heeft een fout gemaakt, maar die hebben ze heel netjes hersteld. Natuurlijk is het zuur dat Evers daar de dupe van is, want hij is wellicht verkeerd geïnformeerd. Maar dit is wel wat het is."


Boer is dan ook ontzettend blij dat de gemeente het advies van de bezwarencommissie aan de kant heeft geschoven. "Omdat de gemeente ook weet dat we gelijk hebben. Als ze dat niet hadden gedaan, dan waren wij nu naar de rechter gestapt."
Nu is Evers degene die dat doet, want ook de schadevergoeding die de gemeente hem geeft, komt volgens Evers niet overeen met de werkelijk geleden schade. Evers: "Volgens mijn advocaat sta ik door het advies van de bezwarencommissie sterker bij de rechter. We zijn nu bezig met de zaak voor te bereiden. Ik hoop dat we gaan winnen, mijn kraam hoort op de markt in 's-Gravenzande."