Archief
Omroep West

Omroep West

Nico (77) vangt stokstaartje in keuken: 'Vrouw begon ineens te gillen'

Nico Knegt (77) in 's-Gravenzande heeft een abnormale paaszaterdag achter de rug. Hij stond oog in oog met een van de stokstaartjes die vijf weken geleden ontsnapten uit het buitenverblijf van een gepensioneerde bloemenkweker.

Met wat geluk en een wasmand is het beestje in de keuken van de familie Knegt gevangen. "Hij beet nog in m'n klauw", vertelt Nico tegen mediapartner Omroep West.

Hij rijdt zaterdag nietsvermoedend naar het huis van zijn zoon aan de Monsterseweg in 's-Gravenzande, die midden in een verbouwing zit. De handjes van Nico zijn meer dan welkom en het duo is al snel druk in de weer. Tot de vrouw van Nico het rond 14.00 uur opeens op een gillen zet: "Er zit een stokstaartje in de tuin!"

'Hij gaat niet naar binnen toch? Hé!'

Als Nico en zijn zoon op de schreeuw afgaan, kunnen ze hun ogen niet geloven. Het schrikachtige beestje zit in de typische stokstaartjes-houding op een van de grindtegels in de achtertuin. Er worden snel videobeelden gemaakt met een mobiele telefoon. "Moet ie wat te eten?", vraagt de filmende zoon zich af. Op het moment dat het beeld goed en wel scherp is gesteld, schiet het stokstaartje het huis in. "Hij gaat niet naar binnen toch? Hé! Hij gaat naar binnen!" Op dat moment wordt het filmpje afgebroken en begint de achtervolging.

Het stokstaartje verschanst zich in de keuken. Met een ouderwetse vuurkorf probeert Nico het beestje te vangen, maar dat mislukt. Tot twee keer toe glipt het kleine roofdier door de spijlen. Met een plastic wasmand en wat keepersgeluk lukt het Nico - gestoken in handschoenen - wél. Dat gaat niet zonder slag of stoot. "Hij beet in me klauw", zegt hij. "De pijn viel wel mee'" zegt Nico nuchter. "Ik ben wel wat gewend."

Toch krijgt hij voor de zekerheid een tetanusprik. Een open wond van een dierenbeet kan namelijk tot tetanus leiden, en dat is geen pretje. Tetanus, ook wel kaakklem of wondkramp genoemd, kan leiden tot een verkramping van de kaakspieren, slikklachten en ademhalingsproblemen. "Ach, een pleistertje er omheen, dat komt wel weer goed", meent Nico.

Had het stokstaartje trek in kip?

De familie Knegt schakelt Stichting Dierenhulp Westland in, die het stokstaartje overneemt en naar Stichting Aap in Almere vervoert. Na een quarantaineperiode wordt het meest gezochte stokstaartje van Westland herenigd met soortgenoten. Stokstaartjes zijn namelijk groepsdieren. Gelukkig hebben inwoners van 's-Gravenzande het dier de afgelopen weken bijgevoerd, en dat is zijn redding geweest.

Waarom het diertje uitgerekend in de achtertuin van huize Knegt opduikt? "Er zit ook een kippenren", verklaart Nico. "Misschien had hij het daar op gemunt, je weet het niet." De rekening van de reddingsactie moet, als het aan de 77-jarige redder ligt, naar de eigenaar van de stokstaartjes. "Ja, stuur maar door naar Jan Knoppert, die miljonair." Want dat is hij, volgens Nico. Knoppert beschikt namelijk over een groot aantal oldtimers. En hij houdt - naast stokstaartjes - nog veel meer tropische dieren, zo blijkt uit een tv-reportage van de WOS.

Schoolklas op zoek

In totaal ontsnapten drie stokstaartjes begin maart uit het buitenverblijf van Jan Knoppert. De beestjes lieten zich de afgelopen tijd regelmatig zien in het buitengebied van 's-Gravenzande, maar niet zomaar vangen. Er werd van alles uit de kast getrokken om ze te vinden. Zo ging een klas van een basisschool op jacht en werd een WhatsApp-groep opgetuigd om tips uit te wisselen. Een tweede ontsnapte stokstaartje is volgens Stichting Dierenhulp Westland inmiddels overreden, exemplaar nummer drie is nog zoek.

Eigenaar Jan Knoppert laat via Stichting Dierenhulp Westland weten afstand te doen van de stokstaartjes. Hij kan er niet meer voor zorgen, mede omdat de beestjes eerder uitgebroken zijn. "Het zijn ook sociale dieren, dus hij vindt het niet goed om het beestje in zijn eentje terug te plaatsen in het verblijf", klinkt het.

Jan Knoppert