Archief
Greenport West-Holland

Greenport West-Holland

'Wij hebben uit restafval van planten al 13 producten ontwikkeld'

In de glastuinbouw vinden veel initiatieven plaats op het gebied van 'biobased ondernemen'. Dit is het gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen, die compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen en vaak relatief onzichtbaar zijn.

'De waarde van reststromen' is een serie van vijf interviews van Greenport West-Holland met ondernemers die reststromen en bijproducten gebruiken om nieuwe producten te maken. In deze laatste aflevering Charl Goossens die als kweker onderzoeks- en ontwikkellaboratorium 'VAlorisatielab Reststromen Tuin- en Akkerbouw' (Varta) heeft opgezet.

Goossens is van oorsprong laurierkweker. Vijf jaar geleden is hij begonnen met het onderzoeken van het blad van zijn producten. Andere kwekers vroegen hem vervolgens of hij dit ook met het blad van hun producten wilden doen. Van het een kwam het ander en nu heeft Goossens een onderzoeks- en ontwikkellaboratorium met vijf onderzoekers in dienst.

"Iemand zei eens tegen mij: begin gewoon en stop die plant is in een potje en kijk wat er gebeurt. En zo werkt het ook. Wij onderzoeken reststromen uit de tuinbouw op de aanwezigheid van medicinale stoffen, essentiële oliën, kleuren of interessante vezels. Wij mikken er niet op dat er nog meer onderzoek nodig is om tot een product te komen. Wij willen een product op de markt zetten. En dat lukt goed; op dit moment hebben wij dertien producten ontwikkeld, waaronder drop, thee en verschillende verzorgingsproducten", aldus Goossens.

"Wat is eigenlijk een reststroom? Is dat dat dingetje dat als afval op de grond valt? Of is dat een onderdeel van een plant waar bijvoorbeeld een medicinale stof in zit?", vraagt Goosens zich af.

Als kwekers geen afval meer hebben, wordt volgens Goossens hun verdienmodel een stuk interessanter. "Als een kweker het vermoeden heeft dat er een stof in zijn plant zit die waardevol is, nodig ik die graag uit om bij een kopje koffie kennis met elkaar te maken. Je weet maar nooit welke producten wij van hun restafval kunnen maken."