Archief
WOS

WOS

Zorgen om registratieplicht kringloopwinkels: 'Schiet zijn doel voorbij'

Sinds 1 april geldt er een registratieplicht voor kringloopwinkels. Dat betekent dat ze spullen, en de persoonsgegevens van de mensen die spullen komen brengen, moeten registreren.

En daar zijn de kringloopwinkels niet blij mee. Sterker nog, ze maken zich grote zorgen om deze nieuwe registratieplicht. Ook het bestuur van Kringloopwinkel Re-Sell in 's-Gravenzande is niet blij met deze nieuwe verplichting. "Wij hebben hier helemaal geen tijd voor, we kunnen niet van mensen vragen om hun persoonsgegevens achter te laten wanneer ze gratis en voor niets iets langs komen brengen", vertelt Corine Weterings van Re-Sell.

"Daarnaast hebben wij zelf helemaal geen tijd om alle spullen te registreren. Als mensen hun oude servies komen brengen, hebben wij geen tijd om elke bordje, vorkje of kommetje te registreren. Wij werken hier alleen met vrijwilligers, wij kunnen dat niet van hen vragen."

Witwassen

De registratieplicht, ook wel het Digitaal Opkopers Register, is ingesteld om heling en witwassen tegen te gaan. Zowel de spullen die binnenkomen, als de persoonsgegevens van de mensen die de spullen brengen, moeten worden geregistreerd.

Het register is bedoeld voor alle handelaren en opkopers van tweedehands spullen. Ook kringloopwinkels krijgen hier dus mee te maken. "Het enige grote verschil is dat wij spullen gedoneerd krijgen, gratis en voor niets", legt Weterings uit. "Daarnaast gaan bijna al onze opbrengsten naar het goede doel en werken wij alleen maar met vrijwilligers, dit schiet dus volledig zijn doel voorbij."

Bang voor de toekomst

Weterings hoopt dan ook dat er niet gehandhaafd gaat worden. Bij een kringloopwinkel in Den Haag zijn onlangs al handhavers van de gemeente langs geweest om de administratie te controleren. "Als ze bij ons langskomen, zullen ze zien dat wij niet registreren", aldus Weterings. "Ik heb ook tegen mijn vrijwilligers gezegd, dat ze een van de bestuursleden moeten bellen als de boa's komen controleren."

En dat is de kringloop in 's-Gravenzande ook niet van plan. "Het is voor ons gewoon geen werkbare situatie, wij werken hier met veel vrijwilligers, maar kunnen dat niet van hen vragen. Dat gaan wij niet redden", aldus Weterings.

'Belachelijk dit'

Een half uur voordat Kringloopwinkel Re-Sell haar deuren opende, stonden er al tientallen mensen voor de deur te wachten om naar binnen te gaan. Veel van hen vinden de registratieplicht ook vreemd. "Als ik mijn oude fiets aan de kringloopwinkel wil geven omdat ik hem niet meer gebruik, dan hoef ik daar toch geen gegevens voor achter te laten?!", zegt een vrouw die op zoek is naar tweedehands spulletjes.

"Degene die dit heeft bedacht, moeten ze opsluiten", zegt een man boos. "Deze nieuwe regels gaan geen criminaliteit tegen. Als iemand gestolen goederen wil verkopen, dan doen ze dat wel via Marktplaats. Daar is de kringloop niet voor. Ik zou zelf ook helemaal geen spullen willen brengen als ik mijn gegevens zou moeten achterlaten."

Zorgen om bestaan

Als de boa's komen controleren en ook echt boetes gaan uitdelen, gaat Weterings zich wel echt zorgen maken. "Dan gaat het voor ons, en voor heel veel andere kringlopen in Nederland, heel moeilijk worden om te blijven bestaan."