"Ik ben letterlijk gestart door mijn keukenkastjes open te trekken"
In de glastuinbouw ontstaan veel initiatieven op het gebied van 'biobased ondernemen'. Dit is het gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen, die compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen. Die zijn vaak nog relatief onzichtbaar.
'De waarde van reststromen' is een serie van vijf video-interviews van Greenport West-Holland met ondernemers die reststromen en bijproducten gebruiken om nieuwe producten te maken. Greenport West-Holland is de regionale netwerkorganisatie van overheid, bedrijfsleven (tuinbouw), onderwijs- en kennisinstellingen.
In deze aflevering Klaske Postma, oprichter van VanHier. Zij vertelt over biobased plaatmateriaal dat gemaakt kan worden met reststromen uit de tuinbouw. "Ik vroeg mij af: waarom doen wij niks met natuurlijke reststromen? Het was pure nieuwsgierigheid. Ik ben letterlijk gestart door mijn keukenkastjes open te trekken en met een keukenblender met reststromen aan de gang te gaan."
VanHier maakt van lokale natuurlijke reststromen BioM voor de interieur- en meubelbouw. BioM is een dun, vormbaar en buigbaar materiaal dat wordt toegepast als meubel- en interieurafwerking. Een biolaminaat met een decoratief effect, en het is krasvast. Postma: "BioM is plaatmateriaal uit verschillende reststromen, waaronder tuinbouwafval. Samen met telers, kwekers en groenverwerkers zetten wij een keten op om reststromen om te zetten naar een grondstof waar wij meubels van maken. Op die manier zetten wij gezamenlijk een nieuwe circulaire biobased maakindustrie op."
VanHier heeft een productieruimte op het terrein van groenrecycler Dijkshoorn Bleiswijk. Postma: "We werken nog met de hand en met kleine machines. We hebben de ambitie om het proces te automatiseren. Door samen te werken moet er een mooie productielijn komen. Om het productieproces op te kunnen schalen, moeten wij met de platen de markt op om daar meubels van te laten maken."