Archief
archief WOS

archief WOS

Aantal boetes voor rijden onder invloed in Westland flink toegenomen

In 2022 werden in de regio flink meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. Vooral in de gemeente Westland is een forse stijging te zien. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiecijfers.

Uit het onderzoek blijkt dat in Westland het afgelopen jaar 325 mensen zijn bekeurd voor rijden onder invloed. In 2021 waren dit er nog 190, een stijging dus van 135 gevallen. Daarmee staat Westland in de top vijf van sterkst stijgende gemeenten in Zuid-Holland.

In Midden-Delfland werden 80 mensen bekeurd, een stijging van 20 vergeleken met 2021. Maassluis komt er het best vanaf. Daar werden 'maar' 40 boetes uitgeschreven. Dat waren er ook 20 meer dan een jaar eerder. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie.

Zuid-Holland

In heel Zuid-Holland werden het afgelopen jaar veel meer bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed dan het jaar ervoor. De provincie heeft zelfs de sterkste stijging van Nederland. Gemiddeld nam het aantal boetes voor rijden onder invloed vorig jaar toe met 34,1%. De gemeente Rotterdam kende de grootste stijging. Daar werd een toename van 960 bekeuringen geteld.

Verzekering

Menno Dijcks, autoverzekering expert van Independer, legt uit hoe verzekeringsbedrijven omgaan met schade nadat er onder invloed is gereden. "Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld", aldus Dijcks.