Archief
Natuurlijk Delfland

Natuurlijk Delfland

'Uitheemse bomen uitermate ongeschikt om hier te groeien'

Veel jonge, net aangeplante bomen hebben het in Westland zwaar. Dat blijkt uit waarnemingen van natuurvereniging Natuurlijk Delfland. Vooral uitheemse soorten houden het niet lang vol.

De natuurvereniging besloot na meerdere meldingen van dode bomen in 2021 op onderzoek uit te gaan. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport 'Dode bomen in Westland'.

De zwarte tupeloboom staat in het onderzoek symbool voor de oorzaak van het slecht groeien en dood gaan van jonge bomen. Deze boom komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika en groeit in moerassige gebieden. In Westland is de boom onder andere neergezet in de Duitslandlaan in De Lier en op diverse plekken in Naaldwijk. "Deze hadden al snel enkele begroeide takken en enkele kale takken. Na het eerste jaar was duidelijk zichtbaar dat alle zwarte tupelobomen het zwaar hadden. Alle bomen hadden verdorde bladeren en kale takken. Na een of twee jaar zijn vijf van deze bomen vervangen door nieuwe tupelobomen. Deze nieuwe bomen droegen binnen enkele weken volledig verdorde bladeren", zo is te lezen over de situatie in de Duitslandlaan.

Volgens de onderzoekers heeft de slechte groei te maken met de droge omstandigheden van de afgelopen jaren in Nederland. Zij noemen de boom 'uitermate ongeschikt' om hier te groeien, tenzij er voldoende water beschikbaar is.

Westlandroute

Een andere locatie die specifiek wordt genoemd is de Westlandroute in Naaldwijk. "Deze weg kan met een mooie groene omgeving een visite kaartje vormen voor de uitstraling van de gemeente Westland." Langs de hele weg komen echter veel bomen voor zonder blad of met verdord blad. Het zijn vermoedelijk wel inheemse bomen, maar het probleem is dat deze staan in grote open, kale grasgebieden die veel warmte aantrekken. " De jonge bomen hebben zeer vermoedelijk te weinig water tot hun beschikking en zijn daardoor dood gegaan."

Ook de zilverberken in de Wateringse Zwethzone staan er ongelukkig bij. "Wat hierbij is opgevallen, zijn de zilverberken die zich duidelijk onderscheiden van de andere soorten bomen. De zilverberken dragen geen blad meer en zijn zeer vermoedelijk ook dood. De zilverberk wortelt oppervlakkig waardoor deze extra gevoelig is voor droogte. Vooral jonge bomen hebben dan extra bewatering nodig."

'Plant inheemse soorten'

Volgens de onderzoekers geniet het altijd de voorkeur om inheemse boomsoorten aan te planten. Die groeien vaak beter in het Nederlandse klimaat. "Dit blijkt uit de waarnemingen langs de Oostelijke randweg in De Lier. Langs deze weg is een ecologische zone aangelegd waar diverse inheemse boomsoorten zijn aangeplant waaronder de els, es, lijsterbes en wildeappel. Ondanks de droogte het afgelopen jaar en het onregelmatig water geven, hebben de meeste van deze bomen het jaar goed doorstaan."

Mocht er toch worden gekozen voor uitheemse soorten, dan is het aan te bevelen om goed te onderzoeken of deze geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat.

Waterzakken

Tijdens het onderzoek is ook een nieuwe manier van bewatering naar voren gekomen: met waterzakken. De zakken worden aan de stam vast gemaakt en laten druppelsgewijs water los. Bomen met waterzakken staan onder andere in het Kraaiennest en de Nederlandstraat in De Lier. "Voornamelijk op de laatst genoemde locatie was in 2022 goed te zien welk effect deze manier van bewatering had op de bomen. De bomen staan op een zeer ongunstige locatie. Er staan bouwhekken pal tegen de bomen aan en vlak ernaast vonden bouwactiviteitenplaats. Ondanks deze slechte locatie stonden de bomen er het hele jaar goed bij en voorzien van mooi groen blad."

Natuurlijk Delfland