Archief
Waterman Natuurlijk

Waterman Natuurlijk

Dagen van Waterman lijken geteld

Het is niet goed om te investeren in sportvoorzieningen waarvan er een overschot is en die beperkt open zijn. Dat schrijft het Westlandse college aan de gemeenteraad.

Het amendement van Westland Verstandig, mede ondertekend door Forum voor Democratie, om zwembad De Waterman in Wateringen open te houden leidt niet tot een duurzaam en financieel gezonde exploitatie. Bovendien worden er onvoldoende middelen gereserveerd om de kwaliteit van de accommodatie op peil te houden en de risico's worden volledig bij de gemeente gelegd.

Woensdag neemt de raad een beslissing over het collegevoorstel om geen geld meer beschikbaar te stellen voor het Wateringse openluchtbad. Het al voor renovatie gereserveerde bedrag moet gebruikt worden voor een onderzoek naar een andersoortige maatschappelijke, culturele en/of sportief/recreatieve invulling van het terrein. Van de coalitiepartijen is alleen Westland Verstandig een uitgesproken voorstander van open houden van De Waterman en het college hoopt met de brief bij voorbaat de nog aarzelende fracties, het CDA voorop, te overtuigen.

'Niet reëel'

Want op het amendement, dat gestoeld is op het door stichting Waterman Natuurlijk aangedragen plan, is volgens het college heel wat af te dingen. Zo is de voorgestelde reservering voor onderhoud (10.000 euro in de eerste vijf jaar en daarna een jaarlijks bedrag afhankelijk van de exploitatie en de mogelijkheden bij de stichting) volgens het college "niet reëel en onvoldoende om een kwalitatief goede staat van onderhoud in de toekomst te waarborgen". Het college denkt dat dit op termijn onvermijdelijk leidt tot een verzoek aan de gemeente om aanvullende middelen. Bovendien zouden garanties na het vernieuwen van de technische installaties vervallen, omdat het onderhoud door vrijwilligers wordt gedaan. En als daarvoor deskundigen worden ingeschakeld, blijft er van die 10.000 euro niets over voor ander onderhoud aan het bad en eventuele tegenvallers.

Ook de gedachte dat na renovatie van het bassin en de technische installatie (de opstallen zouden met sponsorgeld voorlopig alleen opgeknapt hoeven te worden) de stichting volledig op eigen benen kan staan, is volgens het college op drijfzand gebouwd. Zo wordt er wel een gemeentelijke bijdrage verlangd als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Wat daaronder wordt verstaan, blijft echter onduidelijk. Het college vraagt zich af of slechte weersomstandigheden daar ook onder vallen.

Volgens het amendement moet het eigendom van het zwembad via een erfpachtconstructie bij de stichting worden gelegd. Dat eindigt als Waterman Natuurlijk stopt met het openstellen van het zwembad, of als de gemeente vindt dat de exploitatie niet naar behoren plaatsvindt dan wel als de continuïteit in gevaar komt. "Al deze gevallen leiden tot een risico voor de gemeente. Het amendement biedt geen duidelijke toetsbare criteria en afspraken om te beoordelen of de exploitatie naar behoren plaatsvindt", schrijft het college. Dat betekent dat de gemeente weer op zoek moet naar een exploitant en opnieuw geld moet steken in het zwembad.

Aan tafel

Volgens Jan van Rossum, bestuurslid van Waterman Natuurlijk en oud CDA-raadslid, gaat de stelling van het college dat er in Westland een overschot aan zwemwater is niet op. "De Waterman is namelijk een heel andere voorziening dan een overdekt zwembad", stelt hij in de talk-show Aan Tafel. "Waar vooral de inkomsten vandaan komen, zijn de warme dagen. Op ons zwembad kunnen we dan 1.800 man tegelijk krijgen. Dat lukt je niet bij een overdekt zwembad. En op het moment dat het tropisch weer is, gaat er niemand naar een overdekt bad."

Van Rossum legt de nadruk op het specifieke karakter van de locatie. Het college zegt daar na sluiting van het bad voorzieningen op het gebied van bewegen en recreatie te willen realiseren. Volgens Van Rossum betekent dat alleen maar bebouwing. "Dat gaat ten koste van het parkgedeelte." Maar belangrijker vindt hij is dat de huidige zwemvoorziening er voor iedereen is. "Als je er een doelgroepvoorziening van maakt, dan is dat altijd maar voor een beperkt gedeelte en dan stel ik me direct voor dat je de ouderen uitsluit. Er wordt gesproken over padelbanen, dan weet je bij voorbaat dat er een kleine groep gebruik van gaat maken."

Het hele gesprek met Jan van Rossum over De Waterman zie je vanaf vrijdagavond 18.00 uur op WOS TV in de talkshow Aan Tafel. De uitzending is daarna ook te bekijken via Uitzending Gemist op WOS.nl.

Schoolkinderen

De 600 leerlingen van de basisscholen De Kyckert en Mariaschool, buren van De Waterman, gaan dinsdagmorgen om 08.30 uur op de speelweide van het zwembad actievoeren voor het behoud van het bad. De directies hielden vorige maand bij de raadscommissie MO al een vurig pleidooi voor De Waterman. Vanaf volgend schooljaar moeten de leerlingen verplicht 2x per week 45 minuten bewegingsonderwijs krijgen. En zonder het gradveld bij het zwembad gaat dat volgens de directies niet lukken vanwege het gebrek aan gymruimte. "Zwemonderwijs in de Waterman maar ook bewegen op het veld bij het zwembad biedt een geweldige kans om goed bewegingsonderwijs aan te bieden", aldus de directies. "En we moeten ook het zwemplezier niet vergeten dat onze leerlingen na schooltijd altijd hebben gehad in dit bijzondere buitenbad."