Archief
Greenport West-Holland

Greenport West-Holland

Papier maken van aspergeschillen

Schrijven en tekenen op papier dat gemaakt is van restafval uit de tuinbouw. Een voorbeeld van gebruiken maken van waardevolle grondstoffen.

In het glastuinbouwcluster vinden veel initiatieven plaats op het gebied van biobased ondernemen. Dit is gebruik maken van hernieuwbare grondstoffen, die compleet of gedeeltelijk bestaan uit biologische materialen. Die zijn vaak nog relatief onzichtbaar. 'De waarde van reststromen' is een serie van vijf interviews van Greenport West-Holland met ondernemers die reststromen en bijproducten gebruiken om nieuwe producten te maken. De video’s worden met ingang van deze week maart online geplaatst.

In de eerste aflevering vertelt Marieke de Hoop, ambachtelijk papiermaker van Papierlab Rotterdam, het verhaal over producten die gemaakt kunnen worden met papier van aspergeschillen. "Ik heb altijd al gekeken van welke eigen afvalproducten ik papier kan maken. Ik vond het bijvoorbeeld heel boeiend dat je van prei papier kan maken. Zelf heb ik een voorliefde om papier te maken uit tuin- en landbouwafval en ben sinds kort met aspergevezels aan de slag gegaan. Op een aspergeboerderij heb je vaak bergen aspergeschillen over. Met aspergeschillen kan je eigenlijk niks nuttigs meer doen, maar het is wel een hele mooie vezel om papier van te maken. Ik werk ook graag samen met bedrijven die geuren en kleuren uit de producten halen, dan blijft voor mij het pulp over om papier te maken. Zo ben ik onderdeel van de afvalverwerkingsindustrie."

Reststromen van agrifood-producten zitten boordevol waardevolle grondstoffen waarvoor vaak verrassende toepassingen mogelijk zijn. Volgens de Wageningen University & Research (WUR) kan de helft van alle agrifood- reststromen hoogwaardig verwerkt worden tot voedingsmiddel, veevoeder en/of biobased materialen. Dit betekent dat grondstoffen veel efficiënter gebruikt worden.