Archief
Stichting Schoolschaak Westland

Stichting Schoolschaak Westland

'Animo voor schaken onder Westlandse jongeren fors toegenomen'

Schaken is een van de oudste denksporten in de wereld. De afgelopen jaren heeft het bordspel een explosief groeiend aantal jonge beoefenaars, ook in onze regio.

De populariteit onder de jeugd is mede te danken aan de Netflixserie The Queens Gambit. De serie gaat over een jong meisje dat via een conciërge leert schaken. Ze wordt in korte tijd een echte schaakmeester en wint toernooi na toernooi. Het is voor veel scholieren nu cool om te schaken.

Ook Ard Dekker, voorzitter Stichting Schoolschaak Westland, ziet een toenemende belangstelling bij de jeugd voor de schaaksport: "Bij de basisscholen is de omslag al een aantal jaren zichtbaar. Ook bij middelbare scholieren zie ik dat de animo voor schaken fors is toegenomen. Veel kinderen willen nu leren schaken. Het gebruik van het online schaaktrainingsprogramma Chessity helpt hen daar onder andere bij. Chessity is een digitale lesmethode voor schaakonderwijs. In Westland geven wij aan ongeveer 250 leerlingen schaakles met behulp van deze lesmethode. De methode is geschikt voor kinderen van groep 3 tot en met 8 van de basisschool. De lesmethode kunnen leerlingen ook thuis gebruiken."

Schaakles op school

In het schooljaar 2021/22 is Ard Dekker op verzoek van het ISW gestart met schaakles op de middelbare school. "Bij de keuzelessen op ISW Sweelincklaan en Gasthuislaan was de animo boven verwachting hoog met ongeveer 50 leerlingen tijdens drie blokken van zes keer twee lesuren. Dit seizoen is de animo nog groter. Bij ISW Gasthuislaan schreven meer dan 50 leerlingen in voor de Talentles schaken. Bij ISW Sweelicklaan was er eveneens veel meer animo dan het maximale van 16 voor deze cyclus XL-lessen. ISW Hoogeland heeft onlangs een schaakmiddag georganiseerd. Na afloop van de lessen deden meer dan 40 leerlingen mee met een schaaktoernooi."

Vorig jaar werd in het Westlands schoolschaaktoernooi voor de boven- en middenbouw een jongetje uit groep 2 de winnaar.

Ard Dekker

Westlandse schoolschaaktoernooien

Er worden al langer schoolschaaktoernooien gehouden in het Westland. Tegenwoordig zijn de drie kampioenschappen bij elkaar gebracht in de stichting Schoolschaak Westland. "Het eerste schoolschaaktoernooi van dit jaar was het Westlandse Basisscholenschaakkampioenschap. Op 3 maart is het 45ste Naaldwijks Schoolschaak Kampioenschap aan de beurt. Het leukste toernooi vind ik het toernooi voor de basisschoolgroepen 3, 4 en 5. Dat is in april. De leeftijd lijkt heel jong, maar vorig jaar werd in het Westlands schoolschaaktoernooi voor de boven- en middenbouw een jongetje uit groep 2 de winnaar. Kinderen beginnen ook steeds jonger met leren schaken. Zeker als zij het voorbeeld krijgen van een ouder broertje of zusje dat succesvol schaakt."

Concurrentie

Via Chessity hebben veel nieuwe leden leren schaken. Sommigen hebben al zes diploma's voor ze bij Schaakmat Westland of de Lierse Schaakvereniging lid worden. Je kunt dan direct competitie spelen en aan toernooien meedoen. Toch leidt het niet altijd tot meer leden. "Voor schoolschaken is er een groot animo. Enthousiasme voor de sport is er dus zeker. Maar de jeugd zit vaak op verschillende sporten en hebben daardoor niet altijd de mogelijkheid om te schaken in verenigingsverband. Bij Schaakmat Westland spelen de jeugdleden op maandagavond. Dan hebben veel jongeren bijvoorbeeld voetbaltraining of ze zitten op handbal. We groeien zeker. Maar het is dus nog even puzzelen hoe we het enthousiasme voor schaken kunnen vertalen naar nog meer leden."

Westlands schaaklied

Op initiatief van de Stichting Schoolschaak Westland heeft het Westlandse cabaretduo Spruijt en Opperman een schaaklied geschreven. Het lied is getiteld 'Koningin van het Spel'. De bijbehorende videoclip is grotendeels in Westland opgenomen, onder meer bij de schaakdamtafel voor de Oude Kerk op het Wilhelminaplein in Naaldwijk en het megaschaakbord op het Bas Dekkerplein naast WestlandTheater De Naald.