Archief
Livestream Maassluis

Livestream Maassluis

'Bijna 50 procent ambulanceverzoeken via 112 is eigenlijk onterecht'

In bijna de helft van de telefoontjes naar 112 waarin om een ambulance wordt gevraagd hebben de bellers eigenlijk geen ambulance nodig, maar wel andere zorg. Dat stelt directeur Arie Wijten van de ambulancedienst van Rotterdam-Rijnmond.

Deze ambulancedienst, ARR, wil daarom een publieksgerichte campagne gaan voeren die ertoe leidt dat het aantal onterechte verzoeken om een ambulance afneemt, zo kondigde Wijten dinsdagavond aan in een presentatie voor de Maassluise gemeenteraad. Insteek van die campagne is de bewustwording onder de bevolking te verbeteren. Wijten wil de actie zo lokaal mogelijk maken, omdat de gemeenten volgens hem vaak het beste weten welke doelgroepen aangesproken kunnen worden.

Aanrijtijden

Bij de bevolking in Maassluis bestaat een voortdurende ontevredenheid over de aanrijtijden van de ambulances. Dat heeft vooral te maken met het tekort aan verpleegkundigen bij de ambulancedienst, want geld is niet het grootste probleem. Wijten legde bij de aanrijtijden vooral het accent op de echt urgente ritten.

Voor spoedeisende gevallen in Maassluis was het zogeheten responspercentage in de afgelopen jaren als volgt:
2020: 80,5 procent, gemiddeld 12,35 minuten;
2021: 80,0 procent, gemiddeld 12,41 minuten;
2022: 80,7 procent, gemiddeld 12,36 minuten.

In de kantlijn merkte Wijten op dat vorige week het responspercentage in Maassluis 100 procent beliep. Het ging daarbij in totaal om 11 ritten. "Maar als er één rit meer nodig zou zijn geweest, was het percentage uitgekomen op circa 90 procent", relativeerde hij.

Spaanse Polder

De voor Maassluis dichtstbijzijnde locatie van de ARR bevindt zich nu nog aan de Zoomweg in Schiedam. Dat is géén gunstige plek, nogal ver van de snelweg af. Het streven is om deze locatie - na een aanbesteding - eind 2026 te kunnen verplaatsen naar de Vlaardingweg in Spaanse Polder. Dit zou een aantrekkelijk positief effect moeten hebben op de aanrijtijden, zo leerde een vertoond landkaartje.

Er is overigens een contractuele afspraak met de regio Den Haag, dat zij de spoedritten in Maassluis voor haar rekening neemt, omdat doorgaans een van haar ambulances sneller ter plaatse kan zijn dan een ambulance van ARR. In 2022 ging het daarbij om 572 spoedritten door 'Haagse' ambulances. "Het is trouwens een landelijke richtlijn dat altijd de dichtstbijzijnde ambulance richting een ongeval moet rijden", zei Wijten. Per saldo worden de ritten in Maassluis voor 85 procent verzorgd door ARR.