Archief
Lely

Lagere omzetgroei Lely in 2022 door 'Rusland' en onderdelentekort

Agrotechbedrijf Lely uit Maassluis zag in 2022 de omzet met 15 procent groeien naar 702 miljoen euro. De omzet valt door diverse tegenvallers lager uit dan vooraf verwacht, zo blijkt uit de maandag gepresenteerde jaarcijfers.

Na de militaire invasie in Oekraïne heeft Lely de activiteiten in Rusland moeten staken. Verder is er nog altijd een wereldwijd tekort aan onderdelen. Dat probleem begon tijdens de coronaperiode en houdt naar verwachting ook in 2023 nog aan, onder meer als gevolg van sancties van de EU tegen Rusland. Het tekort aan onderdelen zorgt ook voor langere levertijden naar klanten.

Het bedrijf spreekt gezien deze omstandigheden over 'een goed resultaat'. De omzetgroei zorgt ervoor dat Lely blijvend kan investeren in duurzame innovaties voor melkveehouders. "De wereldwijde vraag naar zuivel blijft groeien. Tot 2030 wordt een gemiddelde groei van 3 procent verwacht. Gecombineerd met de behoefte van melkveehouders om efficiënter en duurzamer te produceren, neemt de vraag naar onze robots toe", zegt bestuursvoorzitter André van Troost. "Nadat onze omzet in 2021 (611 miljoen euro, red.) stagneerde, kunnen we tevreden zijn met de groei die we in 2022 onder uitdagende omstandigheden hebben bereikt. Onder onze klanten zien we een hoge klanttevredenheid. Tegelijk is het moeilijk dat zij geconfronteerd worden met lange levertijden voor nieuwe producten."

Niet alleen de omzet groeide, ook het bedrijf zelf. In Maassluis is de vernieuwde Lely Campus geopend en in Pella (Verenigde Staten) staat het Lely Park. "Wereldwijd hebben getalenteerde, nieuwe collega's zich bij Lely aangesloten die de komende jaren met ons kunnen meegroeien", aldus Van Troost.

Stikstofcrisis

Van Troost kijkt ook nog naar de discussie rond de stikstofuitstoot van boeren. "2022 was een politiek bewogen jaar in Nederland. De voortdurende onzekerheid waarin boeren zich door de stikstofcrisis bevinden deed en doet ons pijn in het hart. Ondernemers die willen investeren in een duurzame toekomst, lopen op dit moment vast. De vergunningsverlening is stilgevallen en het toekomstperspectief is onduidelijk."

"2023 moet het jaar worden waarin de overheid oplossingen biedt. Lely wil en kan daar met innovatie een belangrijke bijdrage aan leveren. Een circulair systeem als de Lely Sphere leidt direct tot controleerbare vermindering van stikstofemissies. Het zou logisch zijn als de overheid boeren bij zo’n stap naar kringlooplandbouw steunt. De grootste prioriteit is daarbij dat er weer vergunningen worden verleend."

Categorieen:
Nieuws Economie Maassluis