Archief
WOS

Opbouw praalwagens in De Lier: 'Optocht elk jaar weer een kick'

Na twee jaar afwezigheid door corona, wordt er volgende week in onze regio weer carnaval gevierd. In Bukkersgat - buiten carnavalstijd bekend als De Lier - is de opbouw van de praalwagens in volle gang.

Maar wat is er nu zo leuk aan carnaval? "Het is elkaar ontmoeten, gezelligheid, lekker dom, nergens over nadenken, geen problemen", zegt voormalig Prins Carnaval (2016) Flip van Adrichem. "Carnaval is met elkaar iets leuks doen."

Van Adrichem (61) is de jongste van een groep die al geruime tijd elk jaar een praalwagen maakt. "We zijn met ruim twintig man. Man én vrouw. Want we moeten ook voor de kleding zorgen. Dat is vaak de vrouwentaak", benadrukt Marcel Olsthoorn, terwijl hij kijkt naar de opbouw van de wagen van 2023. "En wij (de mannen, red.) zorgen voort dit werk."

Tekst gaat verder onder de aflevering van het programma Meekijken.

"De optocht is elk jaar weer een kick", vindt mede-praalwagenbouwer Jan van Ruijven. "We proberen altijd een wisselwerking met het publiek te hebben. Dat is heel leuk, De Lier is echt een carnavalsdorp, hét carnavalsdorp van het Westland."

Het thema is al drie keer veranderd.

Flip van Adrichem

Het is elk jaar weer een enorme klus om te bedenken hoe de wagen er komt uit te zien. En dan staat het nog niet direct vast. Van Adrichem: "Het thema is al drie keer veranderd. En we zijn het nu weer aan het veranderen volgens mij. Dus dat gaat wel goed. Maar wat er straks hier voor op de kar komt te staan, dat is nog een verrassing."

'Carnaval in De Lier blijft voortbestaan'

De mannen en vrouwen zijn vrijwel allemaal opgegroeid met carnaval. Maar 'boven de rivieren' zijn in de loop der jaren diverse carnavalsverenigingen verdwenen. Zo'n tien jaar geleden werd bijvoorbeeld nog de vereniging Ef Emmers uit Monster opgeheven. "Maar ik denk wel dat het in De Lier wel blijft voortbestaan, omdat we een heel enthousiaste club hebben. Al weet je nooit hoe snel het kan gaan, want in twintig jaar verandert er veel", zegt Van Adrichem, die een eventuele opheffing wel jammer zou vinden. "Maar als er geen behoefte meer aan is, dan is het niet jammer. Dat is eigenlijk met alle tradities: je moet niet iets in stand gaan houden waar geen behoefte aan is."

Olsthoorn vindt het wel belangrijk dat de jeugd ook aan de slag gaat met het bouwen van praalwagens. "Op een gegeven moment houdt het voor ons een keer op en er moet wel een nieuwe generatie zijn die het oppakt. Anders heb je straks geen optocht meer. Dus het zou heel leuk zijn als de jeugd een keer zo'n kar gaat bouwen. Wij kunnen het beamen, als je dagen met een clubje bezig bent, dan is dat hartstikke gezellig."

Carnaval wordt in onze regio gevierd in De Lier (Bukkersgat), Wateringen (Bieringen) en Poeldijk (Leutjesdijk). De drie Prinsen Carnaval van dit jaar zitten vrijdagavond 17 februari in de WOS-talkshow Aan Tafel. Een dag later kun je in de drie dorpen kijken naar de carnavalsoptochten.